Cât de periculoasă e muniția cu uraniu sărăcit livrată Ucrainei. Folosită pe tancurile Abrams

DE Elena Andrei | Actualizat: 23.03.2023 - 19:30
Muniție cu uraniu sărăcit la Tooele Army Depot, Utah-Foto: Profimedia Images

Muniția cu uraniu sărăcit ce urmează a fi primită de Ucraina îi scoate din minți pe ruși. Moscova a amenințat că va escalada atacurile în Ucraina după ce Guvernul britanic a anunțat că va furniza Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Muniție cu uraniu sărăcit va ajunge în Ucraina, potrivit Ministerului britanic al Apărării, care a confirmat că va furniza Ucrainei cartușe perforatoare care conțin uraniu sărăcit.

Astfel de muniție a fost dezvoltată de SUA în timpul Războiului Rece pentru a distruge tancurile sovietice, inclusiv aceleași tancuri T-72 cu care se confruntă acum Ucraina în est.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogățire a uraniului necesar pentru a crea arme nucleare.

Muniție cu uraniu sărăcit va ajunge în Ucraina

Muniția păstrează unele proprietăți radioactive, dar nu poate genera o reacție nucleară ca o armă nucleară, a spus Edward Geist, expert nuclear RAND.

Dar muniția prezintă riscuri chiar dacă nu este o armă nucleară.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de creare a uraniului îmbogățit, folosit în combustibilul nuclear și în arme.

Deși mult mai puțin puternic decât uraniul îmbogățit și incapabil de a genera o reacție nucleară, uraniul sărăcit este extrem de dens - mai dens decât plumbul - o calitate care îl face recomandabil ca proiectil.

„Este atât de dens și are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin armură și o încălzește atât de mult, încât ia foc”, a spus Geist.

Când este trasă, o muniție cu uraniu sărăcit devine în esență „o săgetă de metal, cu o viteză extraordinar de mare”, este de părere analistul RAND, Scott Boston, potrivit yahoo.com.

În anii 1970, armata americană a început să facă cartușe perforatoare cu uraniu sărăcit și de atunci l-a adăugat la blindajul tancului compozit pentru a o întări. 

Tancul M1A2 Abrams folosește cartușe cu uraniu sărăcit

De asemenea, a adăugat uraniu sărăcit la munițiile trase de avionul de atac A-10 al Forțelor Aeriene, cunoscut sub numele de „ucigașul tancurilor”. 

Armata americană încă dezvoltă muniție cu uraniu sărăcit, în special cartușul perforant M829A4 pentru tancul de luptă principal M1A2 Abrams, a spus Boston.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Moscova va „răspunde în consecință, având în vedere că Occidentul colectiv începe să folosească arme cu o componentă nucleară”.

Casa Albă a denunțat afirmațiile Rusiei drept dezinformare.

Rusia are, de asemenea, muniții cu uraniu sărăcit și pur și simplu nu dorește ca și Ucraina să le aibă, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder al Forțelor Aeriene a declarat că SUA nu trimite muniție cu uraniu sărăcit din propriul arsenal în Ucraina.

Uraniul sărăcit este în principal o substanță chimică toxică

Deși munițiile cu uraniu sărăcit nu sunt considerate arme nucleare, emisia lor de niveluri scăzute de radiații a determinat organismul de verificare nucleară al ONU - AIEA - să îndemne la prudență atunci când se manipulează și să avertizeze asupra posibilelor pericole ale expunerii.

Citește și: Xi a convocat un summit al țărilor ex-sovietice din Asia Centrală, pe la spatele „prietenului” Putin

Manipularea unor astfel de muniții „trebuie redusă la minimum și îmbrăcăminte de protecție (mănuși) trebuie purtată”, avertizează Agenția Internațională pentru Energie Atomică, adăugând că „o campanie de informare publică poate fi, prin urmare, necesară pentru a se asigura că oamenii evită manipularea proiectilelor.

„Acest lucru ar trebui să facă parte din orice evaluare a riscurilor și astfel de măsuri de precauție ar trebui să depindă de domeniul și numărul de muniții utilizate într-o zonă.”

Citește și: Moldova poate folosi portul Odesa pentru export. Controale comune cu Ucraina la graniță

AIEA notează că uraniul sărăcit este în principal o substanță chimică toxică, spre deosebire de radiații.

Particulele din aerosoli pot fi inhalate sau ingerate și, deși majoritatea ar fi excretate, unele pot intra în fluxul sanguin și pot provoca leziuni renale.

„Concentrațiile mari în rinichi pot provoca leziuni și, în cazuri extreme, insuficiență renală”, spune AIEA.

Radioactivitatea de nivel scăzut al unui cartuș cu uraniu sărăcit nu este o „caracteristică” a muniției, a subliniat Geist, iar dacă armata americană ar putea găsi un alt material cu aceeași densitate, dar fără radioactivitate, probabil că ar folosi-o în schimb.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te