Caricaturistul care l-a desenat pe profetul Mahomed cu trup de câine a murit într-un accident rutier

DE Edi Neagu | 04.10.2021 - 09:29
Lars Viks avea 75 de ani. FOTO: Facebook

Lars Viks era sub protecția permamentă a autorităților după ce a fost ținta unui atac în 2015.

SHARE

Caricaturistul suedez Lars Vilks, ţinta unui atac la Copenhaga în 2015 şi care a trăit sub protecţie după ce l-a desenat pe Profetul Mahomed cu trupul unui câine în 2007, şi-a pierdut duminică viaţa într-un accident rutier în Suedia, alături de cei doi ofiţeri de poliţie care îi asigurau protecţia, transmite luni AFP.

Poliţia suedeză a confirmat moartea caricaturistului în vârstă de 75 de ani şi a celor doi ofiţeri de poliţie într-un accident de maşină violent petrecut în sudul ţării şi a exclus ipoteza unui act deliberat.

CITEȘTE ȘI: În accidentul de avion de la Milano a murit cel mai bogat român. Era miliardar și asociat cu Țiriac

"Face obiectul unei anchete ca orice accident rutier. Întrucât sunt implicaţi doi ofiţeri de poliţie, o anchetă a fost, de asemenea, încredinţată unei secţii a Parchetului", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Întrebat despre posibile elemente care să sugereze o altă pistă decât cea a unui accident rutier, acesta a dat un răspuns negativ."Ancheta ar fi direcţionată diferit dacă acesta ar fi fost cazul", a declarat el.

Accidentul mortal s-a petrecut duminică după-amiază pe autostrada E4, în apropierea oraşului Markaryd, când maşina a lovit un camion ce venea din sens opus. Ambele vehicule au luat foc ca urmare a coliziunii.

Potrivit cotidianului Expressen, maşina de poliţie nemarcată care rula cu viteză a trecut peste o bară de protecţie dintr-un motiv încă nedeterminat şi a lovit apoi camionul. Şoferul camionului a fost spitalizat.

CITEȘTE ȘI: Patroana și Dana Criminala, femeile care i-au marcat viața infractorului Leo de la Strehaia

După caricatura făcută Profetului Mohamed, care a urmat caricaturilor daneze ale profetului publicate în 2005, Lars Vilks a trăit aproape neîntrerupt sub protecţie din cauza numeroaselor ameninţări şi atacuri din partea islamiştilor.

Pe 14 februarie 2015, un tânăr danez de origine palestiniană a perturbat, deschizând focul, o dezbatere ce avea loc la Copenhaga cu tema "Artă, blasfemie şi libertatea de exprimare", organizată după atacul mortal asupra Charlie Hebdo de la Paris.

Lars Vilks, principalul invitat al dezbaterii alături de ambasadorul Franţei, a scăpat nevătămat, dar regizorul şi producătorul danez Finn Norgaard, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis de atacator, care în seara aceleaşi zile a împuşcat un paznic al sinagogii din Copenhaga. Atacatorul a fost ucis în dimineaţa zilei următoare într-un schimb de focuri cu poliţiştii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te