Care sunt companiile private care ne spionează de pe rețelele de socializare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.12.2021 - 21:41
Care sunt companiile private care ne spionează pe Facebook/foto: reuters

Meta Platforms Inc a chemat în judecată mai multe companii private de supraveghere – printre care patru firme israeliene de spyware – pentru hacking sau alte abuzuri, acuzându-le într-un raport că vizează în mod colectiv 50.000 de persoane de pe platformele sale.

SHARE

Lupta companiei cu firmele de spionaj vine pe fondul unei mișcări mai ample a companiilor americane de tehnologie și a Administrației Biden împotriva furnizorilor de servicii de spionaj digital, în special împotriva companiei israeliene de spyware NSO Group, care a fost inclusă pe lista neagră la începutul acestei luni, potrivit ynet. 

Nathaniel Gleicher, șeful Politicii de securitate al Meta, a declarat pentru Reuters că a dat deja în judecată NSO în instanța din SUA, dar „industria supravegherii pentru este mult mai extinsă decât o singură companie”.

Raportul Meta arăta că au fost suspendate 1.500 de conturi, în mare parte false, gestionate de șapte organizații, pe Facebook, Instagram și WhatsApp, care vizau persoane din peste 100 de țări.

Meta nu a oferit o explicație detaliată a modului în care a identificat firmele de supraveghere, dar operează unele dintre cele mai mari rețele de socializare și de comunicații din lume și își promovează în mod regulat capacitatea de a găsi și elimina „actori rău intenționați” de pe platformele sale.

Printre aceștia se numără Black Cube din Israel, care ar fi creat conturi false pentru a intra în contact cu țintele sale și pentru a intra pe e-mailuri, „probabil pentru atacuri de phishing ulterioare”.

Black Cube a declarat că „nu întreprinde niciun fel de phishing sau hacking”, asigurând că „toate activitățile agenților sunt pe deplin conforme cu legile locale”.

Printre alte companii numite de Meta se numără BellTroX, o firmă indiană de mercenari cibernetici expusă anul trecut de Reuters și de organul de supraveghere a internetului Citizen Lab, o companie israeliană numită Bluehawk CI și o firmă europeană numită Cytrox - toate acuzate de Meta de hacking.

Cognyte, care a fost desprinsă de gigantul de securitate Verint Systems Inc în februarie, și firmele israeliene Cobwebs Technologies au fost acuzate nu de hacking, ci de folosirea de profiluri false pentru a păcăli oamenii să dezvăluie date private.

Cognyte, Verint și Bluehawk nu au comentat acuzațiile.

Citește și

Ministrul israelian al Informațiilor: „Assad produce încă arme chimice și le folosește”

Israelul nu a convins SUA să sprijine o acțiunea directă împotriva Iranului

 


Într-un e-mail, purtătorul de cuvânt al Cobwebs, Meital Levi Tal, a precizat că firma a recurs la surse deschise și că produsele sale „nu sunt intruzive în niciun fel”.

Mesajele lăsate lui Ivo Malinovski – care până de curând s-a identificat drept directorul executiv al Cytrox pe LinkedIn – nu au primit niciun răspuns imediat.

Fondatorul BellTroX, Sumit Gupta, nu a răspuns mesajelor reporterilor Reuters de când firma sa a fost dezvăluită anul trecut. 


Gleicher a refuzat să identifice vreuna dintre ținte după nume, dar Citizen Lab, într-un raport publicat în același timp cu cel al Meta, a spus că una dintre victimele Cytrox a fost opozantul egiptean Ayman Nour.

Alte ținte ale firmelor de spionaj includ celebrități, politicieni, jurnaliști, avocați, directori și cetățeni obișnuiți. Prietenii și familia țintelor au fost, de asemenea, incluse în campaniile de spionaj, a spus el.

Două dintre companii, Black Cube și BellTroX, au fost implicate în scandaluri anterioare de spionaj, dar au continuat.


Gleicher a precizat că țintele firmelor de spionaj vor primi avertismente automate, dar Facebook nu va identifica firmele specifice implicate sau clienții lor.

Asta în ciuda faptului că Facebook a declarat că a identificat mai mulți clienți ai Cobwebs, Cognyte, Cytrox și Black Cube - dintre care ultimul include firme de avocatură. Și, probabil, includ și clienții firmelor de avocatură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te