Într-un interviu pentru Radio IDF, Stern nu a comentat în mod direct raportul din Washington Post potrivit căruia Israelul a lovit Siria de două ori – o dată anul acesta și o dată anul trecut – în încercarea de a bloca încercările regimului Assad de a-și reface stocul de arme chimice.
Dar generalul a precizat că Israelul nu poate accepta astfel de arme în mâinile „inamicului său din nord”.
„Avem un vecin care a demonstrat deja că nu ezită să folosească arme chimice chiar și împotriva propriului popor”, a spus el. „Assad nu trebuie lăsat să obțină arme chimice.”
În ciuda asigurărilor internaționale că programul de arme chimice al lui Assad a fost dezafectat - garanția fiind Rusia - „Israelul a ales să-și ia propriile măsuri, să exercite o amenințare directă nu numai pentru dictatorul sirian, ci și pentru aliații săi din Iran”, potrivit ynet.
Potrivit serviciilor de informații, au fost detectate mai multe depozite de arme chimice.
Assad a încetat la un moment dat să mai folosească gaz sarin, dar a continuat să atace civilii și inamicii cu bombe pe bază de clor, ce nu numai că au ucis un număr mare de oameni, dau au provocat răni și boli.
Astfel de atacuri au continuat în 2016 și 2017, unele chiar cu sarin, determinându-l pe președintele SUA, Donald Trump, să lanseze un atac asupra Siriei, nu foarte elaborat.
Iranul are legături strânse cu Siria și a trimis trupe pentru a sprijini forțele președintelui sirian Bashar Assad în războiul civil care a durează de zece ani, potrivit ynet.
Au fost oferite informații comunității internaționale și ONU dintr-o sursă anonimă, care arătau că Siria producea arme chimice cu materiale importate de industria militară a Siriei, din țări din Europa precum Belgia, Germania, Elveția și Olanda.
Citește și
Israelul a atacat instalații de arme chimice în Siria. Assad voia să reia producția de gaz sarin
Rusia dă vina pe Franța pentru includerea mercenarilor ruși Wagner pe lista neagră a UE
Aceeași industrie militară era însărcinată cu dezvoltarea și producerea rachetelor.
Ziarul francez Le Monde a raportat anul trecut, citând informații confidențiale de la două organisme neguvernamentale, Syrian Archive și OSHE, despre modul în care erau produse arme chimice în Siria cu utilizarea materialelor importate.
Regimul producea arme chimice la Centrul de Studii și Cercetare Științifice (SSRC)
Aceleași rapoarte susțin că Israelul a atacat Centrul de Studii și Cercetare Științifice (SSRC), parte a industriei de armament, în zona Hama, în centrul țării, unde are loc producția de arme chimice.
Organizațiile au spus că atacul a eșuat și doar birourile administrative și laboratoarele au fost lovite. Totuși, Israelul a luat măsuri decisive împotriva amenințării reprezentate de regimul Assad.
Israelul a declarat în mod repetat că va folosi forța, dacă va fi necesar, pentru a preveni fabricării de arme chimice de către regimul Assad, temându-se că acestea ar putea ajunge la gruparea teroristă Hezbollah din Liban, care apoi le va putea folosi împotriva israelienilor.
Cele trei site-uri chimice numite drept ținte ale atacului Israelului în articolul din Washington Post, nu au fost singurele aflate în vizorul Israelului.
În cea mai recentă lovitură, un depozit mare de gaz sarin și altul de clorină au fost distrus.
Atacul din iulie a fost în mod clar una dintre cele mai importante mișcări pe care Israelul le-a făcut în mod clandestin, pentru a diminua capacitatea lui Bashar al-Assad de a produce arme chimice.