Care este motivul pentru care Transnistria este în colaps. Are legătură cu războiul din Ucraina. Regiunea moldovenească pro-rusă suferă un impact major, după ce Ucraina a încheiat acordul de tranzit, doar producătorii de alimente funcționând.
Oprirea furnizării de gaze rusești, către regiunea separatistă a Moldovei Transnistria, a forțat închiderea tuturor companiilor industriale, cu excepția producătorilor de alimente.
Care este motivul pentru care Transnistria este în colaps. Are legătură cu războiul din Ucraina
Teritoriul, în principal vorbitor de limbă rusă, cu aproximativ 450.000 de locuitori, care s-a despărțit de Moldova, în anii 90, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, a suferit o lovitură dureroasă și imediată, din cauza întreruperii furnizării de gaze rusești către Europa Centrală și de Est, prin Ucraina.
„Toate întreprinderile industriale sunt inactive, cu excepția celor implicate în producția de alimente – adică în asigurarea directă a securității alimentare pentru Transnistria”, a declarat Serghei Obolonik, prim-viceprim-ministru al regiunii, pentru un canal de știri local.
„Este prea devreme să judecăm cum se va dezvolta situația... Problema este atât de extinsă, încât, dacă va continua o perioadă lungă de timp, vom avea deja schimbări ireversibile – adică întreprinderile își vor pierde capacitatea de a porni", a spus Obolonik, conform The Guardian.
Citeşte şi: Transnistria va intra în stare de urgență de la 1 ianuarie. Se va sista gazul rusesc
Ucraina a permis Rusiei să continue să pompeze gaze pe teritoriul său, în ciuda a aproape trei ani de război, și câștiga până la 1 miliard de dolari pe an, din taxe de tranzit. Dar Kievul a refuzat să reînnoiască un acord de cinci ani, care a expirat miercuri.
Cumpărătorii europeni de gaze, cum ar fi Slovacia și Austria, s-au pregătit pentru întrerupere, prin asigurarea aprovizionării alternative. Dar Transnistria – în ciuda legăturilor sale cu Moscova și a prezenței a 1.500 de soldați ruși acolo – a fost paralizată.
Compania locală de energie a redus încălzirea și apa caldă a gospodăriilor și a îndemnat familiile să se încălzească, stând într-o singură cameră, acoperind ferestrele cu perdele sau pături și folosind încălzitoare electrice.
Citeşte şi: Rusia susține că a atacat un aerodrom între Moldova și Transnistria, o comună cu mulți români
Liderul pro-rus al Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, a spus că regiunea are rezerve de gaz care ar putea dura 10 zile de utilizare limitată, în părțile de nord, și de două ori mai mult, în sud.
El a mai spus că centrala electrică principală a trecut de la gaz la cărbune și ar trebui să poată furniza energie electrică rezidenților, în lunile ianuarie și februarie.
Legătura cu Moldova
Rusia pompase aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an în Transnistria – inclusiv pentru centrala electrică responsabilă cu furnizarea de energie pentru întreaga Moldovă, o țară de 2,5 milioane de oameni, care vrea să adere la UE.
Care este motivul pentru care Transnistria este în colaps. Are legătură cu războiul din Ucraina - Foto: Profimedia Images
Moldova are o istorie lungă de dispute privind plata gazelor și relații tensionate cu Rusia. Fosta republică sovietică încearcă să reducă consumul de energie cu cel puțin o treime și să importe peste 60% din nevoile sale, din România vecină.
Șeful companiei naționale de gaze moldovenești Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că compania sa a spus companiei de distribuție a gazelor din enclava separatistă, Tiraspoltransgaz, că este dispusă să ajute la cumpărarea de gaze din țările europene, pentru a reduce penuria.