Care este compromisul făcut de Israel pentru a participa la Eurovision. Organizatorii concursului Eurovision au validat melodia prezentată de Israel, după o modificare a versurilor.
Aceasta este menită să şteargă tot ce putea fi perceput ca fiind politic, a anunţat radioteleviziunea de stat israeliană (KAN).
Care este compromisul făcut de Israel pentru a participa la Eurovision
"EBU, Uniunea Europeană de Radio-televiziune, a informat astăzi Radioteleviziunea de stat israeliană KAN că melodia +Hurricane+, interpretată de Eden Golan, a fost aprobată şi că Israelul va participa la concursul Eurovision aşa cum a fost planificat", a spus KAN într-un comunicat.
"Decizia a fost luată de comisia de supraveghere a concursului Eurovision, după ce a discutat despre versurile cântecului (...) şi după ce a ascultat interpretarea acestuia", a adăugat grupul de public care va prezenta piesa în cadrul unei emisiuni speciale duminică.
După ce iniţial a ameninţat că se va retrage în cazul în care piesa sa nu este acceptată aşa cum este, KAN a spus la sfârşitul săptămânii trecute că va cere adaptarea textelelor, conform Agerpres.
Citeşte şi: Vicepreședintele SUA cere Israelului să oprească focul în Gaza: „Oamenii mor de foame. E inuman!”
"October Rain", cântecul ales iniţial de Israel, nu menţionează în mod explicit sângerosul atac terorist comis de Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului. Dar, potrivit companiilor mass-media şi observatorilor israelieni, versurile sale nu lasă loc niciunei îndoieli.
"Dansând în furtună/ Nu avem nimic de ascuns/ Du-mă acasă/ Şi lasă lumea în urmă/ Şi îţi promit că asta nu se va mai întâmpla niciodată/ Sunt încă ud de la ploaia din octombrie/ Ploaie de octombrie" - spune o strofă a acestui cântec.
Citeşte şi: Germania, Australia și Canada avertizează Israelul: O operațiune în Rafah e o catastrofă umanitară
Noua piesă, "Hurricane", ale cărei versuri nu au fost comunicate, reia muzica lui "October Rain", potrivit KAN.
Cântăreaţa israeliană de origine rusă Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, va reprezenta Israelul la concursul Eurovision, care se va desfăşura în acest an în oraşul Malmo din Suedia.
Citeşte şi:
Mai multe ţări au cerut excluderea Israelului de la Eurovision 2024 pentru a protesta faţă de bilanţul războiului din Fâşia Gaza, declanşat pe 7 octombrie după atacul terorist comis de Hamas pe teritoriul isralian, care a dus la uciderea a 1.160 de oameni, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, pe baza datelor oficiale israeliene.
Operaţiunile militare israeliene, desfăşurate în semn de represalii, pe teritoriul palestinian, au făcut până în prezent 30.800 de morţi, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Israelul a devenit în 1973 prima ţară non-europeană care a fost autorizată să participe la Eurovision, concurs pe care l-a câştigat de patru ori, inclusiv cu evoluţia cântăreţei transgen Dana International, în anul 1998.