Care e cea mai frumoasă limbă din lume. Se înrudește cu româna. Mulți conaționali o vorbesc

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.10.2023 - 08:46
Care e cea mai frumoasă limbă din lume. Se înrudește cu româna. Mulți conaționali o vorbesc - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Cercetătorii caută de multă vreme răspunsul la întrebarea care este cea mai frumoasă limbă din lume. Cel mai recent sondaj a dovedit încă o dată că ceea ce ne face plăcere urechilor nu este întotdeauna același cu ceea ce lingviștii consideră frumos.

SHARE

Dar atunci, pe ce bază ar trebui să decidem întrebarea? 

Potrivit unui ultim studiu, inima participanților a bătut mai tare cu 23% când au auzit un text limba italiană.

La auzul limbii franceze și portugheze, numărul de bătăi pe minut a crescut cu 20 la sută față de starea de repaus. 

Franceza moale, melodioasă, romantică sau limba italiană energică, de asemenea captivantă, este muzică pentru urechile noastre, în timp ce germana este mult mai crudă, aspră și dură. Nu întâmplător, deoarece limbile prin însăși natura lor ne pot afecta și emoțiile.

Citește și: Ce a găsit un electrician când a mers să taie curentul unei familii. „Vă rog să nu tăiați curentul"

Care este cea mai frumoasă limbă?

Sunt unele limbi considerate cu adevărat mai „atrăgătoare universal” în diferite culturi? Experții au găsit puține dovezi în acest sens.

Cercetătorii au examinat 228 de limbi din 43 de familii de limbi, eșantionul lor a constat din 2125 de înregistrări. Sunetul voluminos preînregistrat a fost redat la 820 de vorbitori nativi de engleză, chineză și semitică, care au trebuit să indice cât de mult le-a plăcut ceea ce au auzit.

În general, nu a existat niciun acord între oamenii de diferite culturi cu privire la limba care suna mai frumos. Potrivit studiului, vorbitorii de chineză au spus că mandarinul, engleza și japoneză sunt cele mai frumoase limbi, în timp ce vorbitorii de limbi semitice au preferat spaniolă, engleză, italiană și arabă.

Cu toate acestea, au existat câteva lucruri asupra cărora respondenții au fost în mod clar de acord. Majoritatea oamenilor – indiferent de cultură sau limba maternă – au acordat limbii cecene foarte puține puncte în ceea ce privește simpatia. La celălalt capăt al scalei, Tok Pisin, o limbă creolă în limba engleză vorbită în Papua Noua Guinee, a obținut un scor surprinzător de mare.

În cursul studiului, s-a dovedit, de asemenea, că, pe lângă sunetul limbii, hotărârea a jucat și un rol evident în cine și ce ton au fost vorbite limbile. Rezultatele au arătat în mod clar că oamenii au preferat vocile feminine blânde mai mult decât vocile masculine dure, indiferent de limba vorbită.

Limba desemnată frumoasă după ritmul cardiac

Pe lângă sunet, frumusețea unei limbi străine depinde și de factori subiectivi, cum ar fi cât de simpatic îi găsim pe cei care o folosesc ca limbă maternă și modul în care ne afectează identitatea, tradițiile și modul de viață. Este adevărat că ceea ce face o limbă frumoasă nu este sunetul ei, ci faptul că este ușor de învățat.

Deoarece opiniile despre frumusețea limbilor sunt supuse judecății subiective, multe cercetări au încercat deja să afle care dintre ele pot fi câștigători în diferite forme. Un sondaj, de exemplu, a încercat să afle ce limbă evocă ce sentimente la oameni pe baza modificării ritmului cardiac al participanților la studiu. În timpul analizei, frecvența cardiacă medie în repaus a participanților a fost de 65 bpm.

Potrivit studiului, inima participanților a bătut cel mai tare la auzul textului în limba italiană, când numărul de bătăi pe minut a crescut cu 23 la sută față de starea de repaus.

A fost urmată de limba italiană cu o creștere a bătăilor cu 20 la sută, apoi de franceză și de greacă. Olandeză a fost limba care a entuziasmat cel mai puțin participanții, cu ritmul cardiac crescând cu doar 12%, urmată de germană și japoneză cu 15% și de chineză și poloneză cu 17%.

Limba italiană este vorbită, azi, de un milion de români care trăiesc în Italia.

Mult timp, franceza a fost considerată de marea majoritate a studiilor cea mai muzicală limbă din cele vorbite azi în lumea. Dar, o unanimitate nu există.

În România, 72% dintre copiii din ciclul primar și gimnazial studiază engleza ca prima limba străină, iar 51% franceza.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te