”Cafeaua bună și pâinea caldă”, cele mai frumoase amintiri ale unei românce stabilite în Canada

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.08.2023 - 18:44
Mirosul care o face pe o directoare româncă din Canada să viseze la România Foto: pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Cristiana Ștefan Bodea, o româncă stabilită de aproape 30 de ani în Canada nu poate să uite țara ei natală. Iar anumite mirosuri îi trezesc în suflet amintiri prețioase. Cafeaua bună și pâinea caldă sunt cele care o fac să nu uite de unde a plecat.

SHARE

Directoarea Laboratorului Clinic de la Centrul de Adicție și Sănătate Mentală din Toronto, Canada, Cristiana Ștefan Bodea, o româncă stabilită de aproape 30 de ani în Canada, spune că vine cu drag în România de fiecare dată și descoperă cu surprindere evoluția țării noastre.

Acolo îi lipsește pâinea caldă și cafeaua pe care o bea aici, în țara natală. 

 ”Cafeaua bună și pâinea caldă”, cele mai frumoase amintiri ale unei românce stabilite în Canada

"Mie mi-a făcut întotdeauna plăcere să mă întorc în România. Nu neapărat vin cu intenția de a compara, dacă e spre bine sau spre rău. Am văzut, de câte ori am venit, îmbunătățiri care mi-au atras atenția.

Fie cum arată străzile, magazinele, oamenii pe stradă, dacă sunt voioșii sau mohorâți. Am văzut astfel de îmbunătățiri și m-au bucurat. Eu întotdeauna vin cu drag în România și mă bucur pentru orice progres pe care îl văd. 

Stau cu drag. E o bucurie să-ți revezi familia, prietenii, cunoștințele, să mergi la cumpărături.

Să mergi la cafeluță, care nu are egal. 

După părerea mea, avem prăjituri nemaipomenite, pateurile cu brânză, covrigii", a declarat, dr Cristiana Ștefan Bodea, într-o emisiune online, conform stiridiaspora.ro

 Ea a mai spus că îi este dor de pâinea caldă din România și că în Canada nu găsește ceva similar.

Citește și: VIDEO Antreprenor în UK: „Mulți români din Diaspora se vor întoarce acasă din cauza crizei”

 "Aici nu găsim așa ceva. Să fie făcute proaspăt. Nu este o cultură în acest sens. Nu sunt făcute atunci. Aici nu cumperi pâine caldă. Cumpăram înainte, din România, dar acum nu. Nu este această cultură a cafenelelor. Nu la modul în care găsești în România.

Vin cu drag și nu mă supăr de micile neajunsuri", a mai precizat românca. 

Câți români trăiesc în Canada

Conform statisticilor actualizate până în 2016, în Canada trăiesc 7.540.830 de persoane născute în străinătate și ajunse în țară prin procesul de imigrație, ceea ce constituie mai mult de o cincime din populația totală a Canadei (21.9%). Conform estimărilor realizate de Statistics Canada, până în anul 2036, procentul celor născuți în afara Canadei se va situa în intervalul cuprins între 24.5% și 30.0% din întreaga populație.

Citește și: Transferurile de bani din diaspora către România vor crește cu 15% în aprilie. În sprijinul familiei

 În ceea ce privește numărul persoanelor cu cetățenie canadiană și rezidență permanentă cu origini în România, acesta a atins cifra de 238.050 în 2016.

Acest număr a înregistrat o creștere constantă pe parcursul anilor, pornind de la 24.405 în 1971, urcând la 42.140 în 1991, 192.170 în 2006 și 204.625 în 2011, conform informațiilor furnizate de recensămintele anterioare.

 Din totalul celor 238.050 de persoane care au declarat că au origini etnice românești în anul 2016, 96.910 au menționat că au o origine etnică singulară, în timp ce 141.145 au afirmat că au o origine etnică multiplă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te