Bunicuţa aikido de 68 de ani, care îi trânteşte pe jos, pe bărbaţii pe care-i antrenează

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.03.2024 - 19:17
Bunicuţa aikido de 68 de ani, care îi trânteşte pe jos, pe bărbaţii pe care-i antrenează - Foto: captură video YouTube/British Aikido Boar
Bunicuţa aikido de 68 de ani, care îi trânteşte pe jos, pe bărbaţii pe care-i antrenează - Foto: captură video YouTube/British Aikido Boar

Bunicuţa aikido de 68 de ani, care îi trânteşte pe jos, pe bărbaţii pe care-i antrenează. Morag Warrack, în vârstă de 68 de ani, a fost atât de timidă, încât i-a luat un an, pentru a-și face curajul să ia prima ei lecție.

SHARE

Bunicuţa aikido de 68 de ani, care îi trânteşte pe jos, pe bărbaţii pe care-i antrenează. Morag Warrack, în vârstă de 68 de ani, a fost atât de timidă, încât i-a luat un an, pentru a-și face curajul să ia prima ei lecție de aikido.

Acum, ea este cea care le dă altora lecţii. În anul 2014, la un an de la pensionare, Morag Warrack s-a trezit într-o primărie din dealurile Ţinutului Surrey, înconjurată de bărbați de vârstă mijlocie, care se aruncau unul pe altul, pe podea.

Bunicuţa aikido de 68 de ani, care îi trânteşte pe jos, pe bărbaţii pe care-i antrenează

„Am fost îngrozită și am crezut că toți acești tipi vor fi șocați de intrarea unei bătrâne”, spune ea. „Profesorul m-a încurajat să rămân și mi-am dat seama că toți erau amabili și bucuroși, că sunt acolo. Aceasta a fost prima mea experiență în a învăța aikido.”

La 59 de ani, Warrack și-a prezentat demisia, ca profesoară de artă la o școală secundară de fete, după ce a ajuns să fie epuizată de cerințele slujbei, pentru că avea de îngrijit doi părinți în etate.

Ea a început să-și umple timpul liber pictând peisaje colorate și a citit despre practicile de mindfulness. „Cu cât mă documentam mai mult pe mindfulness, cu atât aikido continua să apară ca o opţiune”, spune ea.

Citeşte şi: Ora deschisă de sport, în locuri emblematice din țară

„Aceste cărți îl recomandau ca pe o modalitate de a conecta mintea, corpul și spiritul, precum și ca o metodă de identificare mai bună cu ceilalți”, spune Morag. Intrigată de modul în care o artă marțială ar putea cultiva o stare de spirit mai bună, Warrack a găsit un curs local de aikido, unde a putut să ia parte la o sesiune pentru începători, conform The Guardian.

A trecut un an până când și-a făcut curajul să participe efectiv. „Întotdeauna am fost timidă”, spune ea. „Nici eu nu am fost niciodată deosebit de activă, așa că, după acea primă ședință, nu m-am întors timp de trei săptămâni și apoi, probabil, nu am zâmbit în primele luni de antrenament”, spune instructoarea de aikido de azi.

Foto: captură video YouTube/British Aikido Boar

În ciuda luptei dificile, Warrack a continuat să se întoarcă. A învățat posturi specifice în picioare și modalități de a-și canaliza „ki”-ul (energia), cu colegii ei de clasă răbdători și încurajatori.

Citeşte şi: Arte marțiale și rezervații naturale

Încurajată treptat, pe măsură ce a învățat să se armonizeze cu corpul ei, a început să se ducă la cursuri, de două sau de trei ori pe săptămână, într-un efort de a relua antrenamentul mai repede.

„Trebuie să înveți cum să cazi corect și să te rostogolești, ceea ce mi s-a părut greu”, spune ea. „În serile libere, mă duceam chiar la terenul de golf local și exersam cum să mă rostogolesc, pe întuneric!”.

Soțul ei și cei doi copii au susținut-o, dar nu au fost tentați să se alăture. „S-au gândit doar, ritmic: mama a plecat din nou la antrenament”, spune ea. Warrack a continuat și, după doi ani de practică, a început să urce în ierarhia centurii, observând o schimbare în ea însăși.

Evită atacul fără a-l răni pe celălalt

„Aikido mă făcea mult mai încrezător”, spune ea. „Deoarece reacțiile mele au devenit mai rapide, echilibrul meu a fost mai bun și coordonarea s-a îmbunătățit.

Am avut o înțelegere reală a propriului meu corp și a devenit o metaforă despre cum să fiu în viață; cum să eviți atacul fără a răni pe cealaltă persoană.”

Până în ianuarie 2019, Warrack era hotărâtă să-și atingă centura neagră și a început să se antreneze cu singura persoană din clasa ei care era la același nivel cu ea: un ofițer din Poliția Metropolitană de 1,90 m, care avea centura neagră în karate.

O pereche ciudată

„A fost o pereche foarte ciudată, dar am învățat atât de multe unul de la celălalt”, spune ea. „Nu în ultimul rând pentru că este atât de puternic și așa că a trebuit să învăț cum să-mi folosesc abilitățile, mai degrabă decât puterea, împotriva lui.”

În decembrie 2021, Warrack, la vârsta de 66 de ani, și-a susținut testul de centură neagră. Timp de 20 de minute, ea a trebuit să-și apere poziția, împotriva atacatorilor succesivi, înainte de a se confrunta cu provocările finale finale, în care patru persoane te atacă deodată.

„Un tip m-a lovit cu piciorul și mi-a despicat buza”, râde ea. „M-a înfuriat atât de mult, dar de asta aveam nevoie, pentru a continua”, povesteşte Morag. A trecut testul, făcând-o să devină unul dintre cei mai bătrâni oameni care au obținut centura neagră de aikido, în Marea Britanie.

Acum, în vârstă de 68 de ani, Warrack ajută la predarea cursurilor pentru începători, dintre care unul este o bătrână de 73 de ani, care i-a luat locul, ca fiind cea mai în vârstă persoană din grup. „Am fost uimit de cât de puternică sunt”, spune ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te