Brexitul, un fiasco total. Britanicii apelează la metoda „Moldova” pentru a obține „cetățenie” UE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.08.2024 - 15:24
Brexitul, un fiasco total. Britanicii apelează la metoda „Moldova” pentru a obține „cetățenie” UE - Foto: Profimedia images
Brexitul, un fiasco total. Britanicii apelează la metoda „Moldova” pentru a obține „cetățenie” UE - Foto: Profimedia images

Brexitul, un fiasco total. Britanicii apelează la metoda „Moldova” pentru a obține „cetățenie” UE. La patru ani după implementarea Brexit-ului, tot mai mulți britanici apelează la o „soluție inedită” pentru a solicita cetățenia altor țări din Uniunea Europeană.

SHARE

Tot mai mulți cetățeni britanici apelează la teste ADN pentru a solicita cetățenia altor țări din Uniunea Europeană, relatează The Guardian.

Brexitul, un fiasco total. Britanicii apelează la metoda „Moldova” pentru a obține „cetățenie” UE

Potrivit prof. Turi King, directoarea Centrului Milner pentru Evoluție de la Universitatea din Bath, această tendință este în creștere.

„Cu cât oamenii fac mai multe teste și își descoperă strămoșii și identitatea părinților biologici, cu atât mai mult pot folosi aceste dovezi pentru a obține cetățenia unei țări. Un fenomen care nu va face decât să crească,” a explicat King.

De un astfel de tertip se folosesc de ani de zile cetățenii Republicii Moldova care își „descoperă” rude în România și cer pașaport românesc, adesea nu pentru a locui și munci în România, ci doar pentru a putea călătorii mai lejer prin Uniunea Europeană.

Naționalitatea irlandeză este cea mai dorită de britanici, datorită apartenenței Irlandei la Uniunea Europeană.

Citește și: Nota de plată pentru Brexit: 300 miliarde € pierderi pentru Anglia. „Pur și simplu nu funcționează”

Acest interes sporit pentru cetățenia irlandeză are legături istorice, în contextul unui scandal din Irlanda, unde, între 1940 și 1970, Biserica Catolică ar fi forțat mii de mame singure să-și dea copiii spre adopție în Marea Britanie.

Guvernul irlandez a început să accepte testele ADN ca dovezi pentru cererile de cetățenie, conform unui purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe irlandez.

Louisa Ghevaert, avocată specializată în dreptul familiei, a subliniat că testele ADN sunt utilizate pentru trei scopuri principale: revendicarea unei moșteniri, explorarea identității personale și obținerea cetățeniei.

Citește și: Peste 50% dintre britanici vor înapoi în Uniunea Europeană. Brexit-ul, o decizie greșită

„Brexitul a evidențiat, pentru mulți oameni, beneficiile cetățeniei europene," a precizat Ghevaert.

În 2018, anul aprobării acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, aproape 200.000 de britanici au solicitat cetățenia irlandeză, înregistrându-se o creștere de 22% față de 2017.

La 30 ianuarie 2020, Uniunea Europeană a ratificat acordul de retragere a Marii Britanii după referendumul „brexit”. La 31 ianuarie 2020, la miezul nopții  când a intrat în vigoare acordul de retragere, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană și a devenit țară terță.

Aceasta a marcat începutul unei perioade de tranziție care a durat până la 31 decembrie 2020.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te