BREXIT Bancherii francezi vor mutarea forțată a operaţiunilor de „clearing” în euro de la Londra

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.03.2021 - 10:17
Bancherii francezi vor mutarea forțată a operaţiunilor de „clearing” în euro de la Londra. / Foto: edisongroup.com

Federaţia Bancară Franceză (FBF) vrea o nouă lege a Uniunii Europene care să forţeze băncile din afara blocului comunitar să transfere o serie de operaţiuni de clearing în euro din City of London în Frankfurt, au declarat pentru Reuters surse sub protecția anonimatului.

SHARE

Din decembrie, când Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană, industria financiară din Londra a pierdut accesul la cea mai mare piaţă a sa, iar tranzacţionarea acţiunilor în euro s-a mutat în blocul comunitar. Acum, Bruxelles-ul vizează şi operaţiunile de clearing în euro, iar săptămâna trecută a avut întâlniri cu băncile în acest scop.

În Marea Britanie îşi are sediul LCH, una din cele mai mari companii de clearing din lume. Aici se desfăşoară aproximativ 90% din tranzacţiile extracomunitare în moneda euro, dar numai un sfert sunt deţinute de contrapărţi UE.

Federaţia bancară franceză nu are încredere că băncile din afara blocului comunitar vor transfera voluntar tranzacţii de mii de miliarde de euro din Londra în UE. De asemenea, FBF crede că relocarea forţată a acestui sfert va submina eforturile de extindere a pieţelor de capital din UE. Conform FBF, noua legislaţie a UE trebuie să facă posibilă relocarea forţată a operaţiunilor de clearing în euro de către băncile din afara blocului comunitar, susţin sursele.

Reprezentanţii FBF nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Citește și:

VIDEO Filmul crimelor de la Onești, relatat de Poliție: Ucigașul a sunat de trei ori la 112

Efect BREXIT

Comisia Europeană nu va acorda serviciilor financiare britanice acces la blocul comunitar înainte de a evalua riscurile la adresa stabilităţii financiare, deoarece ar fi "un experiment" dacă ar proceda altfel, a afirmat recent comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la sfârşitul lunii ianuarie 2020 şi a încheiat un acord de liber schimb cu Uniunea, care nu acoperă serviciile financiare, ceea ce întrerupe accesul City of London la cel mai important client.

Sunt în desfăşurare negocieri pentru un memorandum privind cooperarea în domeniul reglementării financiare până la finalul lunii martie, dar Bruxelles-ul nu ia deocamdată în considerare accesul la piaţa UE.

Va fi analizat efectul asupra stabilităţii financiare, alături de intenţiile Londrei de a modifica reglementările în vigoare în timp ce era membru al UE, a explicat McGuinness.

Citește și:

EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2017

Oficialii britanici au anunţat că vor să modifice unele reglementări, dar nu să atenueze standardele. Bruxelles-ul trebuie să decidă dacă reglementările din Regatul Unit sunt "echivalente" sau dacă sunt suficient armonizate cu cele ale blocului comunitar.

"Nu ne plac reglementările lejere şi dereglementările nu sunt pe agenda noastră. Ideea de a acorda echivalenţă pentru tot şi să vedem apoi ce se întâmplă nu este, în opinia mea, strategică. O văd ca pe un fel de experiment pe care nu sunt pregătită să-l accept", a adăugat comisarul.

Nouă strategie UE, bazată pe trei piloni

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie menită să impulsioneze deschiderea, soliditatea şi rezilienţa sistemului economic şi financiar al UE pentru anii următori. Această abordare propusă se bazează pe trei piloni, care se consolidează reciproc: consolidarea rolului internaţional al monedei euro, dezvoltarea în continuare a infrastructurilor pieţei financiare a UE şi îmbunătăţirea rezilienţei acestora, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea extrateritorială a sancţiunilor de către ţările terţe, şi promovarea în continuare a punerii în aplicare şi a executării uniforme a sancţiunilor impuse de UE.

Eventuala mutare a altor activităţi din Londra în UE, cum ar fi operaţiunile de clearing în euro, sunt în concordanţă cu obiectivele Executivului european.

Este posibil ca mai multe locuri de muncă din domeniul financiar să fie mutate de la Londra în UE, iar evaluarea accesului Regatului Unit va reprezenta "un efort considerabil" în 2021 şi ulterior, a explicat McGuinness.

"Nu se pune deloc problema că Europa încearcă să aducă acasă totul. Este vorba să ne asigurăm că Europa este solidă şi poate fi solidă pe plan global", a adăugat comisarul pentru stabilitate financiară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te