Bisericile ortodoxe străine se rup de Biserica Ortodoxă Rusă și îl condamnă pe Patriarhul Kirill

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.03.2022 - 17:29
Bisericile ortodoxe străine se rup de Biserica Ortodoxă Rusă și îl condamnă pe Patriarhul Kirill/FOTO: Twitter/Pravda

Bisericile ortodoxe, clerul și credincioșii din Rusia și din străinătate se despart de Biserica Ortodoxă Rusă și de patriarhul acesteia din cauza războiului din Ucraina și a ideologiei "lumii rusești" care stă la baza acestuia.

SHARE

În acest weekend, parohia ortodoxă rusă Sfântul Nicolae de Myra din Amsterdam, Olanda, a cerut "o destituire canonică" din partea Patriarhiei Moscovei și a cerut să fie primită într-o eparhie aflată sub tutela Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Citește și: Fabuloasa avere a Patriarhului Kirill al Moscovei pentru care se închină la Putin

Într-un anunț postat pe site-ul său, clerul a declarat că "nu mai este posibil pentru ei să funcționeze în cadrul Patriarhiei Moscovei și să ofere un mediu spiritual sigur pentru credincioșii noștri".

Citește și: Ceasurile de lux ale lui Vladimir Putin: Unul dintre ele costă 500.000 € . Pe ce mână îl poartă

Parohia ortodoxă din Amsterdam a Sfântului Nicolae din Myra, fondată în 1974, are enoriași de peste 20 de naționalități.

Aceasta a fost prima dată când o biserică ortodoxă occidentală a rupt cu Patriarhia Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Citește și: Cântărețul turnător la Securitate, Gheorghe Turda, general de brigadă în rezervă: Putin e credincios

Biserica Ortodoxă Română îl acuză pe Patrarhul Kiril de complicitate cu Vladimir Putin

Vasile Bănescu îl acuză pe Patrarhul Kiril de complicitate cu Vladimir Putin. 

"Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic este capabil să le comită cu atrocitate:

Războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții.

Chiar când diavolul ne truchează în față realitatea, avem mereu datoria de a discerne și de a mărturisi adevărul," este mesajul transmis de Vasile Bănescu. 

Așa cum Rusia a invadat Ucraina, tot așa și Patriarhia Moscovei a Patriarhului Kirill a invadat Biserica Ortodoxă

În același timp, o scrisoare deschisă în limba rusă, semnată de aproape 300 de clerici ortodocși din Rusia și din străinătate, a cerut încetarea imediată a ostilităților. Deși nu s-a adresat vreunei persoane religioase sau laice, semnatarii au cerut "tuturor celor care au autoritatea de a opri războiul fratricid cu Ucraina să înceapă reconcilierea și să înceteze imediat ostilitățile".

Clericii au deplâns "încercările la care au fost supuși pe nedrept frații și surorile noastre din Ucraina" și s-au simțit obligați să reamintească autorităților că "fiecare viață umană este prețioasă și un dar unic al lui Dumnezeu și, din acest motiv, dorim ca toți combatanții - atât ruși, cât și ucraineni - să se întoarcă la casele și la familiile lor în siguranță și în siguranță". De asemenea, au menționat că respectă "libertatea unei persoane dată de Dumnezeu și cred că poporul ucrainean trebuie să ia propria decizie în mod independent, nu sub amenințarea armelor, fără presiuni dinspre Vest sau Est".

Duminică, cercetători și clerici de la Centrul de Studii Creștine Ortodoxe al Universității Fordham și de la Academia de Studii Teologice din Volos au publicat o "Declarație despre învățătura "Lumea Rusă"". Această ideologie este, scriu ei, "o învățătură falsă care îi atrage pe mulți în Biserica Ortodoxă și care a fost preluată chiar și de extrema dreaptă și de fundamentaliștii catolici și protestanți".

Ideologia "Lumea rusă" a fost citată atât de Vladimir Putin, cât și de Patriarhul ortodox rus Kirill în ultimele două decenii. Aceasta afirmă, scriu teologii, că "există o sferă sau civilizație rusă transnațională, numită Sfânta Rusie sau Sfânta Rus', care include Rusia, Ucraina și Belarus (și uneori Moldova și Kazahstan), precum și etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă din întreaga lume".

Ideologia afirmă că Moscova este centrul politic, iar Kievul - "mama tuturor Rusiilor" - este centrul spiritual. Limba rusă este limba comună, iar Biserica Ortodoxă Rusă din cadrul Patriarhiei Moscovei este religia comună. În această "lume", scriu ei, Patriarhul "lucrează în "simfonie" cu un președinte Putin pentru a guverna această lume rusă, precum și pentru a susține o spiritualitate, o moralitate și o cultură distinctive comune".

Acest centru spiritual se ridică împotriva a ceea ce adepții săi consideră "Occidentul corupt, condus de Statele Unite și de națiunile vest-europene, care a capitulat în fața 'liberalismului', a 'globalizării'. 'creștinofobia', 'drepturile homosexualilor' promovate în paradele gay și 'secularismul militant'".

Biserica Ortodoxă nu trebuie să fie legată de soarta unei singure națiuni sau rase

Cercetătorii acuză Biserica Ortodoxă Rusă de "etnofilism" sau "naționalism religios" - o practică scoasă în afara legii de un consiliu al Bisericii Ortodoxe în 1872 ca erezie eclezială. Consiliul a hotărât că Biserica Ortodoxă nu trebuie să fie legată de soarta unei singure națiuni sau rase.

"Prin urmare", scriu ei, "respingem erezia "lumii rusești" și acțiunile rușinoase ale guvernului Rusiei în declanșarea războiului împotriva Ucrainei, care decurge din această învățătură josnică și de neiertat, cu complicitatea Bisericii Ortodoxe Ruse, ca fiind profund neortodoxă, necreștină și împotriva umanității, care este chemată să fie "îndreptățită... luminată... și spălată în Numele Domnului nostru Iisus Hristos și prin Duhul lui Dumnezeu". Așa cum Rusia a invadat Ucraina, tot așa și Patriarhia Moscovei a Patriarhului Kirill a invadat Biserica Ortodoxă, de exemplu în Africa, provocând diviziuni și conflicte, cu nenumărate victime nu doar în trup, ci și în suflet, punând în pericol mântuirea credincioșilor".

Scrisoarea a fost semnată de peste cincizeci de teologi proeminenți din întreaga lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te