Biden va decide daca se vor desecretiza documentele legate de asasinarea lui JFK

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 23.11.2020 - 13:32
Președintele John F. Kennedy a fost asasinat pe 22 noiembrie 1963, doar 3000 de documente au fost făcute publice din ancheta/FOTO: Getty

Duminica aceasta s-au împlinit 57 de ani de la asasinarea președintelui american John F. Kennedy iar oamenii sunt încă interesați de unul din evenimentele de reper ale secolului trecut. Modul în care a fost ucis fostul președinte și motivul asasinării sale, rămân de interes.

SHARE

Al 35-lea președinte al Statelor Unite a fost împușcat mortal de Lee Harvey Oswald în cursul după-amiezii zilei de vineri 22 noiembrie 1963 în timp ce mașina sa trecea prin Dealey Plaza din orașul Dallas, statul Texas.

Imaginile cu Kennedy în mașină alături de soția sa Jaqueline și guvernatorul Texasului John Connally și soția acestuia au intrat în istorie drept unele din cele mai emblematice ale secolului XX.

Majoritatea documentelor legate de asasinat trebuiau făcute publice la 26 octombrie 2017, conform legii John F. Kennedy Assassination Records Collection Act, adoptată de Congresul american în 1992.

Însă președintele Donald Trump a dat curs cererii agențiilor de informații și securitate națională ale SUA, de a amâna publicarea acestora, posibilitate stipulată în legea adoptată de legiutorii americani în urmă cu 25 de ani.

Președintele repbulican a permis Arhivelor Naționale să publice în jur de 3.000 de documente, un procent mic din total, un număr mult mai mare fiind păstrate secrete la cererea CIA care a cerut mai mult timp să le revizuiască.

Trump a notat într-un memoriu prezidențial că mutarea a fost „pentru a proteja împotriva unor pericole identificabile la adresa securității naționale, forțelor de ordine și relațiilor externe”.

Potrivit Arhivelor Naționale, aproximativ 15.834 de documente încă sunt cenzurate iar 520 nu au fost eliberate în întregime.

Instituția a anunțat în aprilie 2018 că o decizie asupra materialelor trebuie luată din nou înainte de 26 octombrie 2021 „pentru a determina dacă nepublicarea acestora este în continuare necesară”.

Asta înseamnă că soarta lor va fi decisă de viitoarea administrație a președintelui ales Joe Biden.

Lee Harvey Oswald, asasinul lui John F. Kennedy

 

„Există optimism că administrația Biden se va conforma în sfârșit legii privind documentele legate de asasinarea lui JFK pentru a trece peste obstrucționismul agențiilor de informații ale SUA și va publica integral documentele”, afirmă Russ Baker, jurnalist și expert Kennedy.

„De fapt el (Biden) nu trebuie să facă nimic. Legea stipulează că toate documentele trebuie publicate fără elemente cenzurate până la 26 octombrie 2021”, a declarat Baker pentru Newsweek.

Jurnalistul afirmă că deși multe lucruri sunt cunoscute despre asasinarea lui Kennedy iar documentele în cauză nu sunt singurele surse istorice privind asasinarea, este important ca acestea să fie publicate.

„Dată fiind posibilitatea ca persoanele care le controlează să hotărască ce este publicat, ele cu greu pot fi considerate cuvântul final”, afirmă Baker, adăugând însă că în această eră a „fake news” este de o importanță crucială stabilirea adevărului obiectiv.

„Putem vedea clar nevoia unei discuții mai nuanțate despre teoriile conspirației, cele fără nicio bază și cele ancorate în fapte, și despre rolul pe care jurnalismul îl poate juca în această discuție”, a mai afirmat Baker.

Jacob Hornberger, președintele Fondației pentru Viitorul Libertății, un ONG libertarian din Fairfax, Virginia, afirmă că publicarea documentelor privind asasinarea lui Kennedy este de o „importanță maximă”.

„Poporul american are dreptul să știe toate faptele și circumstanțele din jurul asasinării lui JFK. Ideea că securitatea națională va fi amenințată de publicarea acestor documente aproape 60 de ani mai târziu este de tot râsul”, declară acesta.

„Dacă va fi solicitată încă o prelungire a păstrării secrete [a documentelor] în 2021, iar eu cred că o asemenea cerere va fi formulată, Biden va da curs cererii”, a afirmat Hornberger, exprimându-și scepticismul vizavi de publicarea dosarelor.

Jurnaliștii de la Newsweek SUA au contactat echipa de tranziție a lui Biden și Casa Albă pentru comentarii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te