Belarus: iubita jurnalistului de opoziție Roman Protasevici a fost scoasă din avion și reținută

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.05.2021 - 12:54
Iubita jurnalistului de opoziție Roman Protasevici a fost scoasă din avion și reținută. Sursa: Times of Malta

Iubita jurnalistului de opoziție Roman Protasevici, Sofia Sapega, a fost la rândul ei reținută în Belarus, după deturnarea avionului Ryanair, a anunțat pe Twitter lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya.

SHARE

Iubita jurnalistului de opoziție Roman Protasevici a fost și ea reținută pe aeroportul din Minsk, după deturnarea avionului Ryanair. Informația a fost confirmată de  care a cerut eliberarea imediată a Sofiei Sapega, cetățean rus, și a jurnalistului. Pe de altă parte, autoritățile irlandeze spun că la bordul avionului s-ar fi aflat și agenți ai serviciilor secrete din Belarus (KGB).

Citește și: Cristian Diaconescu: Sancțiunile UE împotriva Belarus pot fi drastice. Intervenția NATO, exclusă | Newsweek Romania

„Sofia Sapega, prietena lui Roman Protasevici și cetățean al Federației Ruse, a fost reținută și ea în Minsk. Trebuie să cerem eliberarea imediată a lui Roman și a Sofiei. De asemenea, este importantă lansarea unei anchete internaționale și tragerea la răspundere a regimului Lukașenko”, a scris ea pe contul de Twitter, conform Hotnews.

Totodată, Universitatea din Vilnius a precizat luni că o studentă a universității, Sofia Sapega în vârstă de 23 de ani care călătorea cu Roman Protasevici, a fost reținută pe aeroportul din Minsk, conform Reuters. 

Reținerea ei a fost confirmată și de familia tinerei, potrivit unui purtător de cuvânt al universității europene de studii umaniste citat de Reuters. Potrivit acestuia, cei doi ar fi fost într-o vacanță în Grecia.

Citește și: SUA condamnă deturnarea avionului RyanAir spre Belarus | Newsweek Romania

Unul dintre pasagerii cursei a relatat că în momentul în care a fost anunțată vestea deturnării avionului, Roman Protasevici a scos repede laptopul și un microfon și le-a înmânat unei femei care îl însoțea. În momentul reținerii, Protasovici a fost separat de femeia cu care călătorea, a mai spus martorul ocular citat de Reuters.

Sapega, care este cetățean rus, mergea la Vilnius unde urma să își susțină teza de master.

Pe de altă parte, autoritățile irlandeze cred că la bordul aeronavei Ryanair se aflau câțiva membri ai serviciilor secrete din Belarus, denumite K.G.B, care au plecat după aterizare. „Cinci sau șase persoane au părăsit efectiv avionul. Doar una dintre ele a fost arestată, ceea ce sugerează că ceilalți ar fi spioni”, au precizat autoritățile irlandeze citate de Reuters.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.