Se răspândește războiul spre Moldova? Rusia întărește Transnistria ca să atace Odesa dinspre vest

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.04.2022 - 22:31
Se răspândește războiul spre Moldova? Rusia întărește Transnistria ca să atace Odesa dinspre vest / Profimedia
Două antene din localitatea Maiak au fost lovite/ FOTO: Benjamin Pittet/Twitter

Exploziile misterioase din Transnistria, un teritoriu separatist controlat de ruși din Moldova, la granița cu Ucraina, au stârnit temeri că conflictul din Ucraina s-ar putea extinde, scrie BBC.

SHARE

Autoritățile separatiste au spus că ucraineni sunt responsabili, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pe serviciile speciale rusești.

Rusia spune că este îngrijorată. Are circa 1.500 de militari în Transnistria. Un oficial a spus că vorbitorii de limbă rusă din Moldova sunt oprimați. Aceasta este aceeași scuză folosită pentru a justifica invadarea Ucrainei.

În ultimele două zile, spun autoritățile transnistrene, exploziile au vizat:

- Cartierul securității lor de stat din Tiraspol,
- Stâlpi de radio din epoca sovietică care difuzau știri rusești,
- O unitate militară în Parcani, un sat de lângă Tiraspol.

Nu au fost raportate victime, dar acum este în vigoare o alertă roșie „antiterorism”, ceea ce înseamnă securitate sporită în teritoriu. Un oficial transnistrean a declarat că trei agenți neidentificați ai Ucrainei au atacat sediul securității cu un lansator de grenade. Acea afirmație nu a fost verificată.

Harta Moldovei/Transnistriei

Kremlinul spune că urmărește situația îndeaproape și „este un motiv de îngrijorare”.

La Kiev, președintele Zelenski a declarat răspicat că Rusia este în spatele ei, adăugând: „Obiectivul este evident - destabilizarea situației din regiune, amenințarea Moldovei. Ei arată că dacă Moldova sprijină Ucraina, vor fi anumiți pași”.

„Dar le înțelegem capacitățile, Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru asta și nu se tem de ele”, a spus Zelensky marți.

Este războiul pe cale să se răspândească?

O escaladare în Transnistria ar putea destabiliza Moldova și deschide un nou front în războiul din Ucraina. Odesa, orașul-port cheie al Ucrainei, se află la est de Transnistria.

Dacă Rusia va întări Transnistria, s-ar putea să se deplaseze apoi către Odesa dinspre vest. Ofensiva rusă dinspre est a fost blocată de trupele ucrainene. Manevra ar devia forțele ucrainene, care și așa sunt destul de răsfirate. 

Vineri, un general rus de top, Rustam Minnekayev, a declarat că „controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire în Transnistria, unde există și cazuri de oprimare a populației de limbă rusă”.

Profil transnistrean

Harta sudului Ucrainei care arată zonele de control rusesc

Președintele Vladimir Putin s-a angajat să „protejeze” etnicii ruși din fostele republici sovietice. Acesta a fost argumentul lui pentru invadarea Ucrainei. Moldova a fost odinioară republică sovietică.

Astăzi, cel mai apropiat aliat al Moldovei este România, dar, spre deosebire de România, Moldova nu este în NATO sau UE. Mulți moldoveni au pașapoarte românești și lucrează în UE.

Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa. De asemenea, găzduiește mulți etnici ucraineni.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu este puternic pro-UE, dar predecesorul ei Igor Dodon - care are încă mulți susținători - a fost pro-rus.

Moldova a interzis expunerea în public a panglicii Sf. Gheorghe și a semnului Z identificat cu invazia militară rusă a Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te