Bătălia pentru America. Cine câștigă, cine pierde

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 24.10.2020 - 11:56

Newsweek România vă prezintă portretele celor doi politicieni care se înfruntă în scrutinul prezidențial din 3 noiembrie: Donald Trump și Joe Biden.

SHARE

Prestigiosul cotidian The News York Times le-a dedicat recent celor doi protagoniști de peste Ocean două articole biografice extrem de precise, sintetice și incisive. Foarte bine calibrate, ele se concentrează pe prestația lor politică din ultimii ani.

Cel de-al 45-lea președinte american, scrie NYT, Donald Trump, este un lider care divizează societatea și care voia să candideze pentru un nou mandat având ca principale teme politica de imigrație, comerțul și economia. Apoi coronavirusul a lovit din plin, iar planurile sale politice au fost date peste cap.

În vârstă de 74 de ani, Donald Trump s-a născut în Queens (New York). Foarte mulți ani a avut reședința în Manhattan, dar și-a schimbat-o recent în Palm Beach, Florida.

A fost gazdă de reality show („Ucenicul“/„The Apprentice“) și dezvoltator imobiliar din New York și nu a candidat niciodată pentru vreo funcție politică până la campania sa prezidențială din 2016.

Până la coronavirus, unul din principalele subiecte prezente în mesajele Casei Albe era construcția zidului de la granița cu Mexicul, o promisiune din 2016, pe care Trump a transformat-o în principal subiect al campaniei de realegere.

Construcția unui zid de-a lungul frontierei de sud a țării, destinată stopării fluxului de imigranți ilegali, s-a desfășurat destul de lent, însă presiunea exercitată de imigrație a rămas una din chestiunile politice care-i înviorează lui Trump baza de alegători conservatori. Președintele a încercat chiar să folosească subiectul imigrației ca pe un instrument de a deturna atenția de la criticile referitoare la modul în care administrația sa a tratat pandemia.

Virusul, inamicul politic nevăzut

Modul cum a gestionat pandemia de coronavirus nu a devenit o problemă definitorie a președinției sale, dar, consideră The New York Times, va conta foarte mult pentru mulți alegători, care vor lua decizia de vot și în funcție de acest aspect.

Mulți dintre aliații săi susțin că Donald Trump nu candidează împotriva lui Joe Biden, ci împotriva noului coronavirus, și că realegerea sa din noiembrie depinde de modul în care-i va convinge pe alegători că răspunsul administrației sale a salvat vieți.

Prin conferințe de presă zilnice, desfășurate la Casa Albă, actualul președinte a încercat să remodeleze narațiunea legată de pandemie și să-i convingă pe alegători că răspunsul său la criza sanitară a fost adecvat.

Aceasta în ciuda faptului că a relativizat în permanență pericolul reprezentat de noul coronavirus.

A fost, de asemenea, dornic să repornească economia, astfel încât să poată benficia de câștigurile electorale din trecut, pe care virusul le-a diminuat considerabil. În tot acest timp, a dat vina pe China sau pe Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru răspândirea virusului. 

Abordarea economică

Actualul președinte al SUA a făcut din eliminarea reglementărilor federale o prioritate a mandatului său, cu accent pe eliminarea reglementărilor de mediu adoptate de Administrația Barack Obama.

Până în momentul de față, Trump nu a reușit să își atingă obiectivul legislativ principal de la preluarea mandatului: abrogarea Legii privind accesul la îngrijire. Și-a satisfăcut însă propriul electorat prin determinarea de a numi judecători conservatori la Curtea
Supremă.  

Două acorduri comerciale au fost prezentate de Donald Trump drept marile succese ale primului său mandat, chiar dacă ele marchează o ruptură de ortodoxia republicană a liberului schimb în favoarea unei abordări populiste.

Este vorba de acordul comercial inițial cu China și acordul său revizuit cu Mexic și Canada. 

Doctrina sa de politică externă poate fi rezumată prin sintagma „America First“, un banner sub care Trump a pus sub semnul întrebării de-a lungul anilor principiile fondatoare ale unor alianțe precum NATO și a demonstrat reticență de a se angaja în operațiuni militare peste mări.

Donald Trump a scăpat de anchete 

Pentru prima dată de la preluarea mandatului de președinte, Donald Trump nu face obiectul vreunei anchete.

Primii doi ani ai președinției sale au fost dominați de  investigația procurorului special Robert S. Mueller, care, în martie 2019, a finalizat printr-un raport ancheta sa despre intervenția rusă în alegerile prezidențiale din 2016. 

Echipa lui Mueller nu a reușit să demonstreze că Trump a a obstrucționat ilegal justiția și nu a găsit nicio dovadă privind existența unei conspirații criminale între campania Donald Trump și Rusia.

La fel ca în 2016, Trump
trebuie să recupereze
diferența din sondaje
,
care-i este favorabilă
contracandidatului său

Cu toate acestea, la câteva luni după încheierea anchetei referitoare la Rusia,  Donald Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, pentru că ar fi încercat să preseze Ucraina să-l compromită pe Joe Biden, rivalul său politic.

În februarie anul acesta, după cinci luni de audieri, Trump a fost achitat în Senat, dominat de republicani, pentru acuzațiile de abuz de putere și obstrucționarea Congresului.

Ce avere are Donald Trump?

Donald Trump a susținut în repetate rânduri că este miliardar. Din această cauză a fost o țintă în mișcare pentru presa care-i este ostilă, dar a refuzat cu obstinație să lămurească problema declarațiilor fiscale, să facă publică suma pe care a plătit-o drept impozite.

În momentul de față, această bătălie, pe un subiect la care electoratul democrat stângist rezonează, se poartă în instanțele de judecată.

Actualul lider de la Casa Albă a încercat chiar să-și protejeze declarațiile fiscale de procurorii din Manhattan, dar un judecător l-a împiedicat să facă asta.

Departamentul de Justiție l-a ajutat în tentativa de a bloca o citație prin care ar fi fost obligat să facă publice declarațiile sale fiscale, personale și corporative, din ultimii opt ani. Donald Trump candidează în tandem cu Mike Pence, actualul său vicepreședinte.

Rivalul Joe Biden

Pe numele său întreg Joseph Robinette Biden Jr., fostul vicepreședinte al SUA, nominalizat de Partidul democrat la Președinție, spune că se poate construi pe moștenirea lui Barack Obama și promite să reunească țara într-un moment dificil.

În vârstă de 77 de ani, Biden s-a născut în Scranton (Pennsylvania) și locuiește în prezent în Wilmington (Delaware), statul american în care familia sa catolică cu rădăcini irlandeze s-a mutat când era copil.

Dacă va fi ales, va fi cel mai în vârstă președinte din istoria Americii.

Joe Biden este prezent în viața publică de peste Ocean de aproape jumătate de secol. Este senator de Delaware aflat la al șaselea mandat. A câștigat primul său mandat în 1972, la vârsta de 29 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri aleși vreodată în această cameră.

Fiul unui vânzător de mașini, cariera lui Biden în Senat i-a adus reputația de moderat, dispus să colaboreze cu republicanii pentru a-și trece proiectele legislative.

Cu toate acestea, după o carieră de trei decenii în Congres și cu un Partid Democrat care s-a dus mult spre
stânga, activitatea lui Biden a fost supusă unui control sporit.

Criticii săi din partid l-au acuzat că a promovat în trecut un proiect de lege privind criminalitatea, care a avut drept consecință încarcerarea în masă a minorităților, în special a celei de culoare.

A fost, de asemenea, criticat dur pentru prestația în calitate de președinte al Comitetului juridic al Senatului, în mega-scandalul, din 1991, în care Anita Hill l-a acuzat pe Clarence Thomas de hărțuire sexuală.

A treia cursă prezidențială

Joe Biden s-a mai înscris de două ori, fără succes, în anii 1988 și 2008, în cursa internă din Partidul Democrat pentru a fi nominalizat candidat la Președinție. A treia oară a fost cu noroc.

Prima campanie din ‘88 s-a încheiat pe fondul acuzațiilor de plagiat care i-au fost aduse. A doua a fost câștigată de Barack Obama, care l-a ales pe Biden pentru funcția de vicepreședinte, pentru a avea lângă el un politician mai în vârstă și, implicit, mai experimentat.

După victoria lui Obama la prezidențiale, a ocupat funcția de vicepreședinte în timpul celor două mandate ale acestuia, din 2008 până în 2016. Cei doi au dezvoltat o relație strânsă.

Prima confruntare televizată dintre Donald Trump (sus) și Joe Biden a fost catalogată drept cea mai jalnică din istorie, din cauza atacurilor la persoană și lipsei de substanță - Foto: Getty Images

Inițial, parteneriatul lor a fost unul strategic, Biden fiind creditat pentru rădăcinile sale în interiorul clasei muncitoare și susținerea de care se bucura în rândul alegătorilor albi în vârstă, din statele- cheie din nord, esențiale pentru victoria lui Obama.

„Tatăl meu avea o expresie“, a spus Joe Biden la începutul campaniei sale de anul acesta. „Mi-a spus: «Joey, un loc de muncă înseamnă mult mai mult decât un salariu. Este vorba despre demnitatea ta. Este vorba de respect»“.

Joe Biden este un personaj politic predispus la numeroase gafe, inclusiv în timpul unui interviu radio de anul acesta, când i-a spus jurnalistului „Nu ești negru dacă îl susții pe Trump“.

Tragediile familiei Biden

Din nefericire, viața personală a lui Joe Biden a fost presărată cu tragedii din care și-a revenit cu greu. Prima sa soție, Neilia Hunter, și fiica Naomi au murit într-un accident de mașină, în timp ce ieșiseră la cumpărăturile de Crăciun în 1972, la doar câteva săptămâni după ce Biden câștigase pentru prima dată alegerile pentru Senat.

Dacă va fi ales, Joe
Biden va fi
cel mai în
vârstă președinte
din
istoria Americii

Fiii lui Biden, Beau, în vârstă de 4 ani, și Hunter, în vârstă de 2 ani, au fost răniți grav, iar Biden a depus jurământul ca senator lângă paturile de spital ale fiilor săi. Ulterior, s-a căsătorit cu Jill Biden, cu care a avut o fiică, Ashley.

În 2015, în timpul celui de-al doilea mandat de vicepreședinte al lui Biden, Beau, care îl urmase în politică, ajungând până în funcția de Procuror General al statului Delaware, a murit din cauza unei tumori pe creier, la vârsta de 46 de ani.

Acuzații de corupție

Cariera de avocat și lobby-ist a fiului său mai mic, Hunter, a adus familiei Biden numeroase acuzații de corupție din partea lui Donald Trump și a adversarilor săi din Partidul Republican. Prezența lui Hunter Biden, pentru un mandat de cinci ani, în consiliul de administrație al celei mai mari companii de gaze din Ucraina, Burisma, a reprezentat apogeul acestor acuzații.

Lui Joe Biden i s-a reproșat că a intervenit pe lângă un fost procuror general al Ucrainei pentru ca Burisma să nu fie anchetată.

Tentativa lui Donald Trump și a aliaților săi de a forța anchetarea familiei Biden, printr-o intervenție telefonică pe lângă noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a dus la punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu.

Popularitatea lui Joe Biden a crescut constant pe parcursul campaniei electorale, după ce, în competiția internă pentru nominalizare, s-a confruntat cu o opoziție acerbă din partea senatorului ultra-stângist Bernie Sanders.

Biden nu a făcut niciun gest pentru a se distanța de perioada în care SUA a fost condusă de președintele Barack Obama, în speranța că va capta mare parte din capitalul electoral al acestuia. El a anunțat chiar că președinția sa va fi o continuare a epocii Obama.

Împreună cu Kamala Harris, alegerea sa pentru postul de vicepreședinte,  Biden se prezintă ca un politician cu experiență care poate unifica țara, după patru ani de diviziune marca Trump.

În timpul Convenției Naționale
Democrate din august, unde a obținut nominalizarea, Joe Biden a spus că alegerile nu sunt altceva decât o „bătălie pentru sufletul țării“.

Foto: Getty Images

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te