Bandă criminală ce ar fi implicată în moartea unui judecător în România, pe lista neagră a lui Biden

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.01.2024 - 10:24
Banda criminala ce ar fi implicata în moartea unui judecător în România, pe lista neagra a lui Biden - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Banda criminala ce ar fi implicata în moartea unui judecător în România, pe lista neagra a lui Biden - Foto: iranintl.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Bandă criminală ce ar fi implicată în moartea unui judecător în România, pe lista neagră a lui Biden. SUA și Marea Britanie au trecut luni pe lista neagră a ceea ce Administrația Biden a numit o „rețea transnațională de asasinate” însărcinată cu uciderea dizidenților iranieni.

SHARE

Bandă criminală ce ar fi implicată în moartea unui judecător în România, pe lista neagră a lui Biden. Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că rețeaua condusă de Naji Ibrahim Sharifi-Zindashti, un traficant de narcotice, operează la ordinul Ministerului de Informații și Securitate al Iranului (MOIS).

Grupul este acuzat că lucrează în mai multe țări, inclusiv în SUA, pentru a-i elimina fizic pe criticii Teheranului.

Bandă criminală ce ar fi implicată în moartea unui judecător în România, pe lista neagră a lui Biden

„Eforturile continue ale regimului iranian de a viza dizidenții și activiștii demonstrează nesiguranța profundă a regimului și încercarea de a extinde represiunea internă a Iranului la nivel internațional”, a declarat Brian Nelson, principalul oficial al Trezoreriei pentru informații financiare.

„Statele Unite, alături de aliații și partenerii noștri internaționali, inclusiv Regatul Unit, vor continua să lupte împotriva represiunii transnaționale a regimului iranian și vor folosi toate instrumentele disponibile pentru a opri această amenințare, în special pe teritoriul SUA”, a adăugat el.

Pe lângă Zindashti, și alte persoane asociate cu rețeaua au fost sancționate.

Rețeaua este acuzată că a desfășurat mai multe comploturi, inclusiv unul în 2021 în care a căutat să recruteze un membru Hells Angels Motorcycle Group pentru a ucide dizidenți iranieni.

Naji Sharifi Zindashti, 49 de ani, Damion Patrick John Ryan, 43 de ani, membru al bandei de motocicliști Hell's Angels, și Adam Richard Pearson, 29 de ani, au complotat să ucidă doi iranieni, rezidenți ai statului Maryland, au declarat oficialii Departamentului de Justiție și Trezorerie.

Cei doi sunt în prezent încarcerați în Canada pentru acuzații care nu au legătură cu cazul asasinării.

Alți trei bărbați -- Ali Esfanjani (informator MOIS despre țintă), Abdulvahap Kocak (asasin) și Muhammad Reza Naserzadeh (funcționar la Consulatul Iranului din Istanbul) sunt sancționați pentru implicarea într-un complot din 2019 pentru asasinarea lui Mas’ud Vardanjani, un critic al regimului de la Teheran, la Istanbul. 

Misterioasa moarte a unui judecător iranian la București

Agenția oficială de presă a Turciei, Anadolu, a confirmat că Ministerul de Informații al Iranului a folosit organizația lui Zindashti pentru a asasina și răpi dizidenți iranieni pe teritoriul turc.

Turcia bănuiește că trimișii lui Zindashti au acționat neîntrerupt împotriva exilaților iranieni cel puțin din 2015, potrivit israelhayom.com.

Un videoclip difuzat pe Sky News la 16 decembrie 2020 a descris răpirea în octombrie a lui Habib Farajula Kaab, cunoscut sub numele de Habib Assyud în Turcia, într-o operațiune „capcană de miere”.

Assyud a fost vicepreședinte al Comitetului Executiv al Frontului Arab de Luptă pentru Eliberarea Ahvazului (ASMLA), un partid care luptă pentru drepturile minorității arabe a Iranului.

Ministerul turc al Justiției a emis o „Aviz roșu” la Interpol pentru a aresta o femeie pe nume Sabreen Saeedi, (agent Sununuh sau „Rândunică”) pentru răpirea lui Assyud. 

Înregistrările video arată că Saeedi l-a ademenit pe Assyud să zboare din Suedia în Turcia, întâlnindu-l într-o benzinărie, la 80 km de Istanbul, de unde a fost răpit de banda lui Zindashti și dus în Iran.

O altă agentă Sununuh, Sherine Najaf, este suspectată că l-a atras pe jurnalistul disident Ruhollah Zam din Belgia în Irak, unde a fost răpit. Ram a fost executat prin spânzurare la 12 decembrie 2020.

În 2018, Zindashti și membrii bandei sale au fost acuzați în Turcia de trafic de droguri, uciderea unui alt expatriat iranian pe nume Saeed Karimian, fondatorul și directorul canalelor JAM TV și crime legate de droguri. 

Zindashti, șeful unei organizații criminale și de trafic de droguri, a servit brațul lung al informațiilor iraniene în Turcia și România, scrie Israel Hayom.

Jurnaliştii iranieni exilaţi care lucrează pentru postul de televiziune Iran International din Londra au raportat că au primit indicii că Zindashti ar fi fost implicat şi în asasinarea unui înalt judecător iranian, Gholamreza Mansouri, la un hotel din capitala României, în iunie 2020.

Zindashti i-ar fi dat ordin din Iran vărului său, Hossein Karimi Rickabadi, un interlop internațional cu legături în România, unde a locuit 25 de ani, de a-l elimina pe judecător, care deținea informații semnificative despre corupția personalităților de rang înalt ale regimului iranian.

Citește și: EXCLUSIV O dispariție anunțată. Judecătorul iranian reținut în România, „preluat" de Iran la Sofia

Moartea lui Mansouri a fost considerată o sinucidere (a sărit de la etajul cinci al hotelului său din București, fiind singurul client în plină pandemie Covid)  
dar familia lui a ridicat multe întrebări cu privire la cauza morții și de ce diplomații iranieni l-au instruit să plece din Germania în România după ce a primit îngrijiri medicale într-un spital german.

Aceștia susțin că misteriosul său transfer în România s-a întâmplat pentru a evita asasinarea lui pe pământ german, „ceea ce ar fi avut un preț diplomatic, politic și economic ridicat pentru regimul iranian”.

Regatul Unit a declarat într-o notificare separată că va „sancționa șapte persoane și o organizație, inclusiv înalți oficiali iranieni și membri ai bandelor criminale organizate care au colaborat cu regimul”.

Citește și: EXCLUSIV Gholem Reza Mansouri, moarte suspectă la București. NEWSWEEK a avertizat: un caz periculos

Printre aceștia se numără membri ai Unității 840 ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, pentru „comploturi de asasinare a doi prezentatori de televiziune de la postul de știri Iran International pe teritoriul Marii Britanii”, se arată în anunțul britanic.

„Regimul iranian și bandele criminale care operează în numele său reprezintă o amenințare inacceptabilă la adresa securității Marii Britanii”, a declarat ministrul britanic de Externe, David Cameron, într-un comunicat.

„Marea Britanie și SUA au trimis un mesaj clar – nu vom tolera această amenințare.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

ioan atanasoaiei 30 ianuarie 2024 09:09
#1

La puscarie cu ei

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te