Bacterii de Neanderthal de acum 100.000 de ani, readuse la viață pentru prima dată în istorie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.05.2023 - 11:37
Bacterii de Neanderthal de acum 100.000 de ani, readuse la viață pentru prima dată în istorie - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

ADN-ul bacterian străvechi din dinții oamenilor de Neanderthal a fost recreat pentru prima dată de oamenii de știință și folosit pentru a readuce la viață moleculele din epoca de piatră.

SHARE

Experții au reconstruit genomul unei bacterii Chlorobium necunoscute până acum, datând din Pleistocen, care a fost găsită în placa dentară a Neanderthalienilor și a șapte oameni din Paleolitic, datând de până la 100.000 de ani.

Bacterii de Neanderthal de acum 100.000 de ani, readuse la viață pentru prima dată în istorie

O echipă internațională de cercetători americani și germani a introdus apoi secvența în bacterii vii pentru a vedea ce se va întâmpla.

Aceștia au descoperit că genele antice au produs o familie de molecule naturale nemaivăzute până acum, pe care cercetătorii le-au numit "paleofurani".

Citește și: VIDEO Cel mai nou portavion, USS Gerald R. Ford, și grupul său de luptă vin în Europa

Oamenii de știință nu sunt siguri de rolul moleculelor, dar au declarat că procesul ar putea fi util pentru a descoperi molecule dispărute pierdute în istorie care ar putea fi utile în medicină ca antibiotice.

Foto: Profimedia Images

"Am descifrat o secțiune din ADN-ul unei bacterii străvechi și am recreat-o. Acest lucru ne-a permis să generăm moleculele pe care le-am numit paleofurani", a declarat Pierre Stallforth, profesor de chimie bioorganică, la Institutul Leibniz pentru cercetarea produselor naturale.

Citește și: Demis de la șefia ANRE, Dumitru Chiriță vrea să conducă „din umbră” instituția care i-a dat 750.000€

"Presupunem că acești compuși sunt molecule de semnal pe care organismul le folosește pentru a "comunica" între ele sau pentru a regla funcții specifice ale bacteriei. În acest stadiu, însă, putem doar specula.

Foto: Profimedia Images

"Următorul pas este să testăm aceste molecule, de exemplu dacă au proprietăți antibiotice."

Oamenii de știință vânează continuu în natură molecule bioactive care pot fi utile pentru medicină sau industrie, iar multe dintre ele sunt produse de microbi precum bacteriile.

Microbii sunt cei mai mari chimiști ai naturii

Microbii sunt cei mai mari chimiști ai naturii, iar printre creațiile lor se numără multe dintre antibioticele și alte medicamente terapeutice din lume.

Bacteriile locuiesc pe Pământ de peste trei miliarde de ani, astfel încât experții cred că ar fi posibil să se găsească noi molecule puternice căutând în trecut.

Aducerea înapoi a bacteriilor sau moleculelor antice s-a dovedit a fi controversată. Unii oameni de știință consideră că cercetătorii nu ar trebui să creeze specimene biologice care nu există deja în natură. Cu toate acestea, echipa a declarat că nu poate fi sigură că specia Chlorobium pe care a descoperit-o este de fapt dispărută. Cele mai apropiate rude moderne sunt bacterii inofensive care trăiesc de obicei în lacuri.

Experții în biosecuritate au declarat că, chiar dacă bacteriile în sine ar fi fost reînviate, este puțin probabil ca acestea să fie periculoase, potrivit The Telegraph.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te