Avioanele de război rusești au aruncat „obiecte explozive” pe rutele navelor civile din Marea Neagră de trei ori în ultimele 24 de ore, au anunțat miercuri oficiali ucraineni, potrivit Reuters. Ucraina încearcă să folosească o nouă rută de transport maritim, fără aprobarea Rusiei, pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră.
Avioanele rusești ar bombarda rutele navelor civile din Marea Neagră. Ce spun ucrainenii
Rusia a declarat că va considera orice navă o potențială țintă militară după ce a renunțat la un acord intermediat de ONU în iulie, care a permis tranzitul cerealelor. „Rușii continuă terorarea asupra navelor civile din Marea Neagră cu ajutorul aviației tactice, aruncând obiecte explozive pe căile probabile ale traficului de nave civile”, a spus comandamentul militar sudic.
Citește și: Putin apelează la metoda Elțîn? Scoate blindatele pe străzi ca să nu piardă puterea. De cine se teme
Au fost înregistrate trei astfel lansări în ultimele 24 de ore. Cu toate acestea, coridorul de navigație continuă să funcționeze sub supravegherea forțelor de apărare”, se arată în comunicat.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitării Reuters pentru un comentariu. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei a declarat marți că Rusia aruncă în mod regulat bombe aeriene ghidate, mine marine sau alte dispozitive explozive în apropierea coridorului, a informat postul public Suspilne.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că coridorul de export va continua să funcționeze în ciuda amenințărilor din partea Rusiei și că a discutat problema asigurării navelor cu cel puțin un lider occidental.
Citește și: SUA împânzesc lumea de bombardiere strategice. „Amintim Moscovei de capacitățile nucleare ale NATO”
El a făcut acest comentariu după ce o firmă de consultanță din Kiev, o firmă britanică de securitate și un punct specializat din porturile ucrainene au raportat că Kievul a fost forțat să suspende utilizarea coridorului din cauza amenințărilor avioanelor de război și a minelor marine.
Oficialii ucraineni au negat însă că ruta a fost suspendată. Ei spun că zeci de nave de marfă au parcurs ruta de când a început operațiunile în august, potrivit digi24.ro.