Duminică după-amiază, Long March 5B a decolat de la baza de lansare Wenchang din provincia sudică Hainan, transportând un nou laborator alimentat cu energie solară, modulul experimental Wentian, care va fi adăugat la stația spațială chineză Tiangong.
Dar mărimea rachetei de mare capacitate - are o înălțime de 53,6 metri și cântărește 837.500 de kilograme - și designul riscant al procesului de lansare au determinat experții să se teamă că unele resturi din etapa de bază ar putea să nu ardă în momentul reintrării în atmosfera terestră.
China spune că racheta spațială ieșită de sub control nu va provoca probabil niciun rău.
La fel ca în cazul celor două lansări anterioare, racheta și-a pierdut primul etaj de 23 de tone pe orbită, ceea ce înseamnă că va continua să facă o buclă în jurul Pământului în zilele următoare, pe măsură ce se apropie treptat de sol. Această traiectorie de zbor este dificil de prevăzut din cauza fluctuațiilor din atmosferă cauzate de schimbările în activitatea solară.
Citește și
Împotmolit în Ucraina, Putin caută un nou front al războiului: Transnistria, în Republica Moldova
VIDEO Tupeu incredibil. Moscova neagă orice implicare în atacul asupra portului Odesa
Deși experții consideră că șansele ca resturile să lovească o zonă locuită sunt foarte mici, mulți consideră, de asemenea, că Beijingul își asumă un risc inutil. După ce elementul central al ultimei lansări a căzut în Oceanul Indian, administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat că Beijingul „nu respectă standardele responsabile în ceea ce privește deșeurile spațialeă, inclusiv minimizarea riscurilor în timpul reintrării în atmosferă și transparența operațiunilor.
China respinge acuzațiile de iresponsabilitate. Ca răspuns la preocupările legate de lansarea de anul trecut, Ministerul chinez de Externe a declarat că probabilitatea să existe daune a fost „extrem de scăzută”.