Avertismentul șefului diplomației UE: Trimiteți sistemele Patriot în Ucraina. Războiul face ravagii

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.04.2024 - 13:37
Avertismentul șefului diplomației UE: Trimiteți sistemele Patriot în Ucraina. Războiul face ravagii - Foto: Profimedia images

Avertismentul șefului diplomației UE pentru țările Europene: Trimiteți sistemele Patriot în Ucraina. Josep Borrell, a subliniat necesitatea ca statele membre ale Uniunii Europene să-și trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei.

SHARE

Avertizând că Uniunea nu poate depinde exclusiv de SUA pentru a ajuta Kievul, Borrell a insistat asupra importanței unui sprijin imediat.

Avertismentul șefului diplomației UE: Trimiteți sistemele Patriot în Ucraina. Războiul face ravagii

"Avem (sisteme) Patriot, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din cazărmile noastre, acolo unde se află pentru orice eventualitate, și să le trimitem în Ucraina, unde războiul face ravagii", a declarat Borrell, adăugând că lipsa acestor sisteme ar putea duce la distrugerea sistemului de electricitate al Ucrainei, fapt ce va provoca o undă de șoc în toate Europa.

Subiectul apărării antiaeriene a Ucrainei a fost un punct crucial de discuție în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din grupul G7, desfășurată pe insula italiană Capri.

În contextul apelului lansat de Germania către UE și NATO pentru a sprijini mai mult Ucraina, Borrell a accentuat necesitatea unei acțiuni rapide pentru a împiedica avansul Rusiei în profunzimea teritoriilor ucrainene.

Citește și: Ucraina are nevoie de 25 de sisteme antiaeriene Patriot. Ce țări le au dar nu le dau?

"Suntem siguri că vom face acest lucru, dar trebuie să o facem rapid", a subliniat el, exprimând regretul față de întârzierea unui pachet de ajutor de 60,84 miliarde de dolari pentru Ucraina, din cauza "politicii interne" din SUA.

"Nu putem doar să ne bazăm pe Statele Unite. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea noastră și să nu mai spunem 'oh, o vor face Statele Unite'", a concluzionat Borrell, subliniind necesitatea unui angajament direct al UE în sprijinul Ucrainei.

Planul lui Mark Rutte

Mark Rutte s-a oferit să cumpere sisteme de apărare antiaeriană Patriot de la țările care le au și nu doresc să le transfere Ucrainei.

Citește și: Planul lui Mark Rutte pentru a trimite sisteme Patriot în Ucraina: „Le cumpărăm noi. Avem bani!”

Mark Rutte, prim-ministrul olandez și principalul candidat pentru a prelua funcția de secretar general al NATO la sfârșitul acestui an, a declarat că necesitatea de a trimite rachete sol-aer în Ucraina este urgentă, depunând noi eforturi pentru a convinge țările "care stau pe mari grămezi de patrioți" să le elibereze pentru a o ajuta să oprească războiul Rusiei.

„Știm că multe țări au sisteme Patriot, dar este posibil ca acestea să nu dorească să le trimită direct. Noi putem cumpăra de la ele și le putem livra Ucrainei. Noi avem bani. Este foarte important”, a spus Mark Rutte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te