Austria solicită UE o directivă prin care imigranții neînscriși în procedura de azil să fie respinși

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.01.2023 - 11:52
Ministrul de Interne, Gerhard Karner (stânga), și cancelarul federal Karl Nehammer la Sofia- Foto: EPA

Ministrul de Interne, Gerhard Karner (ÖVP), solicită UE adoptarea unei noi directive de respingere a imigranților, pentru a reduce numărul cererilor de azil în Austria și în celelalte țări din Uniunea Europeană, scrie „Der Standard”.

SHARE

Acest lucru ar trebui să permită respingerea solicitanților de azil cu șanse mici sau deloc, fără a fi nevoiți ca aceștia să treacă printr-o procedură de azil, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, în marginea vizitei luni în Bulgaria a lui Gerhard Karner și a cancelarului federal, Karl Nehammer.

Directiva propusă provine dintr-un plan în cinci puncte pe care Karner l-a publicat în noiembrie. Într-o scrisoarea de la acea vreme, el a cerut și Comisiei UE să acționeze în consecință.

Duminică, într-un interviu acordat „ZiB 2” în capitala Bulgariei, Sofia, Karner a cerut în mod repetat modalități mai simple de a putea respinge refugiații din UE.

Mai exact, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, accentul se pune pe crearea unei noi directive de respingere a UE pentru solicitanții de azil fără șanse reale de a li se acorda protecție - cum ar fi persoanele din India sau Tunisia, care au venit în UE prin Serbia în 2022.

„Directiva UE privind persoanele strămutate se aplică refugiaților de război din Ucraina. Pe această bază, oamenii au un statut de protecție fără a fi nevoie să solicite azil. Pe de altă parte, ar trebui să fie posibilă crearea unei directive care să permită respingerea fără a fi solicitată o cerere de azil. examinate”, a spus purtătorul de cuvânt.

Propunerea nu a fost încă finalizată, dar ministrul Karner va continua să o pună în discuție, de exemplu în timpul unei vizite planificate în Suedia, care deține în prezent Președinția Consiliului UE.

Experții văd încălcări ale drepturilor omului

Planul a fost respins de către experți. Lukas Gahleitner-Gertz consideră planul drept o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Citește și: Corupție pe coridorul grânelor la Odesa cu tentacule în Rusia

„Convenția de la Geneva pentru Refugiați nu permite acest lucru”, a spus expertul constituțional Bernd-Christian Funk pentru „Der Standard”. Nu este posibilă returnarea solicitanților de azil fără efectuarea unei proceduri corespunzătoare în cazul lor.

Pe baza Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii, o directivă de repatriere este „poate posibilă din punct de vedere legal, dar practic imposibil de realizat”, spune Funk.

Citește și: Serviciile secrete ucrainene: Putin e în viață pentru că e tratat de cei mai buni medici occidentali

„Ce se va întâmpla cu persoanele respinse și cine ar trebui să le asigure întoarcerea este o chestiune ce poate fi clarificată doar cu consensul tuturor statelor membre. Un astfel de consens nu există în momentul de față”, punctează publicația austriacă. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te