Austria refuză expulzarea bărbaților ucraineni apți să lupte pe front. ”Nu vom face niciodată asta”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.09.2023 - 16:50
Austria refuză să expulzeze ucraineni care pot lupta alături de Zelenski (St. Volodimir Zelenski, dr cancelarul Austriei Karl Nehamme) Foto: pravda.com.ua/ Profimedia Images

Austria a transmis că nu-i va expulza către Zelenski pe bărbații ucraineni apți să lupte pe front. Autoritățile invocă faptul că ar fi o încălcare gravă a principiilor lor.

SHARE

Într-un răspuns ferm și direct la recenta solicitare a guvernului ucrainean, Austria a declarat că nu va expulza pe cei 14.000 de bărbați ucraineni apți pentru serviciul militar care s-au refugiat în țară. „Nu vom face niciodată asta”

 Kievul dorește ca toate națiunile vest-europene să trimită înapoi refugiații ucraineni. 14.000 de ucraineni apți pentru serviciul militar locuiesc în Austria. O astfel de inițiativă este deja discutată în Polonia.

Austria refuză expulzarea bărbaților ucraineni apți să lupte pe front. ”Nu vom face niciodată asta”

„Ar fi o încălcare masivă a statului nostru, nu am face asta niciodată”, spune un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, comentând ultimele dorințe ale guvernului de la Kiev - așa că este sigur că niciun ucrainean capabil să facă serviciul militar care să trăiască în Austria vor fi trimişi înapoi în patria lor, conform exxpress.at .

Citește și: Cancelarul Austriei, cerere umilitoare pentru România. Ni se recomandă să urmăm „modelul tunisian”

Pe de altă parte, potrivit datelor poliției de frontieră poloneze, obținute de ziarul Rzeczpospolia, în perioada 24 februarie anul trecut până la 31 august 2022, aproape 2,87 milioane de cetățeni ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au intrat în Polonia, în timp ce aproape 2,8 milioane de ucraineni au părăsit țara.
 
 Autoritățile poloneze estimează că 80.000 de bărbați recrutați ucraineni au intrat în Polonia după 24 februarie.

În Austria,  14.000 de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 54 de ani sunt înregistrați ca persoane strămutate - adică 28 de batalioane pentru forțele armate ucrainene.

Cu siguranță nicio expulzare a ucraineanilor apți pentru serviciul militar din Austria

În momentul de față, însă, „nu se gândește deloc” la trimiterea acestor ucraineni capabili să facă serviciul militar înapoi în patria lor și astfel în război.

”Ar fi o încercare de amestec în sistemul nostru de azil și în statul nostru; nimeni nu ar putea pretinde asta în Austria”, explică purtătorul de cuvânt al ministerului.

Citește și: Cancelarul Austriei care nu ne vrea în Schengen are un nou „inamic”. Ieșire la TV să calmeze oamenii | Newsweek Romania

Cei 14.000 de bărbați ucraineni capabili să facă serviciul militar sunt încă în siguranță în Austria. Cu ele, peste 67.000 de femei din Ucraina au fugit la noi, iar un total de 101.629 de persoane strămutate de război (bărbați, femei, copii, vârstnici) au fost îngrijite până acum.

Austria a refuzat României aderarea la Spațiul Schengen motivând migrația.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te