Aurescu s-a întânit cu ministrul francez de externe cu prilejul escalei lui Macron la București

DE Alex Darvari | 08.04.2023 - 14:31
Aurescu - Foto: Twitter

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Franceze Catherine Colonna, cu prilejul escalei tehnice la Bucureşti a preşedintelui  Macron, la întoarcerea din vizita efectuată de acesta în China.

SHARE

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, în cadrul discuţiilor ministrul francez al Afacerilor Externe i-a prezentat detaliat omologului român Bogdan Aurescu rezultatele discuţiilor franco-chineze din cadrul vizitei Preşedintelui francez în China, cu accent pe poziţionarea Chinei faţă de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

"În acest cadru, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa apelurilor comunităţii internaţionale ca Beijingul să aibă o conduită responsabilă, în conformitate cu calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, plecând de la diferenţierea evidentă dintre statutul Ucrainei, ca victimă a agresiunii, şi al Rusiei, ca stat agresor, precum şi ca Republica Populară Chineză să nu livreze armament şi muniţie Rusiei", a precizat MAE.

 Aurescu s-a întânit cu ministrul francez de externe


De asemenea, miniştrii Aurescu şi Colonna au discutat despre situaţia de securitate generată de agresiunea rusă şi, în acest context, despre pregătirea Summitului aliat de la Vilnius din iulie 2023.

"Astfel, ministrul Aurescu a subliniat - iar omologul francez a împărtăşit această evaluare - importanţa concretă pentru consolidarea Flancului Estic a ridicării la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, condus de către Franţa, respectiv a prepoziţionării de echipamente militare, în conformitate cu deciziile Summitului de la Madrid din 2022 referitoare la întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flanc. Ministrul român de Externe a reiterat aprecierea deosebită a României pentru rolul jucat de Franţa, ca partener strategic puternic al ţării noastre, la conducerea Grupului de Luptă din România şi pentru securitatea României", afirmă sursa citată.

Bogdan Aurescu a prezentat şi obiectivele Conferinţei pentru Securitate la Marea Neagră din cadrul Platformei Internaţionale Crimeea, pe care o va găzdui la Bucureşti pe 13 aprilie, împreună cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba şi miniştrii Apărării din cele două ţări.

Totodată, un loc important în cadrul discuţiilor l-a avut şi aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând detaliat stadiul demersurilor României în acest scop, evaluarea perspectivelor de evoluţie ale dosarului şi a mulţumit pentru sprijinul activ al Franţei, arată Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te