Aurescu, despre Schengen: „Creștin-democrații olandezi au votat rezoluția Parlamentului European”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.10.2022 - 10:00
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe- Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Externe, Bogdan AUrescu, a declarat că CDA (Christen-Democratisch Appèl), partidul olandez despre care s-a vehiculat ca nu susține aderarea Romaniei la Schengen, a votat rezoluția Parlamentului European.

SHARE

„S-a spus la un moment dat pe surse publice că un alt partid din arcul guvernamental din Olanda, partidul condus de către ministrul de externe Wopke Hoekstra, s-ar opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Eu am stat în legătură permanentă, constantă cu ministrul de externe, șeful acestui partid. Am discutat și la New York, la sesiunea Adunării Generale ONU, unde am avut mai multe reuniuni ale Consiliului Afaceri Externe, miniștrii de externe ai Uniunii Europene.

Am discutat și luni, la Luxemburg, când am avut ultima reuniune a CAE. Și mi-a confirmat, inclusiv acest vot confirmă ceea ce ministrul de externe olandez mi-a confirmat, că partidul dânsului nu se opune aderării României, dimpotrivă, o susține.

De altfel, votul a fost pozitiv, pentru adoptarea rezoluției din Parlamentul European”, a precizat Aurescu în emisiunea „Actualitatea” de la B1 TV.

Ministrul de Externe a explicat că „rezoluția Parlamentului European este în sine un semnal politic foarte bun”, „o rezoluție politică, care nu are efecte legislative, obligatorii, dar este un semnal care arată exact radiografia din momentul acesta a susținerii politice în Europa pentru aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen.”

Citește și: Tarife RCA: creștere și de 40% într-un an. Ai sub 30 de ani? Plătești 1.500 lei chiar pentru 90 cai

„Demersurile noastre, evident, continuă pe lângă Olanda, pentru că până la urmă decizia se ia în consiliul JAI, Justiție și Afaceri interne.

Prin urmare, demersul la nivel guvernamental continuă, în urmarea vizitei pe care Prim-ministrul Rutte a făcut-o în România săptămâna trecută, pe 12 octombrie, și, dacă vă aduceți aminte, cu acel prilej Prim-ministrul Rutte a spus foarte clar că Olanda nu se opune, de principiu, aderării României la Spațiul Schengen.

Citește și: Spionii britanici avertizează: Putin ar putea face un test nuclear deasupra Mării Negre

Acest vot de abținere pe care parlamentarii din partidul domniei sale l-au dat ieri în Parlamentul European este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus și Prim-ministrul Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări.

Nu înseamnă nici că este <<pentru>> în acest moment. Asta înseamnă că procesul decizional continuă, dar este clar că efortul nostru trebuie să meargă mai departe”, a punctat Aurescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te