Atacul dronelor israeliene pe o stradă turistică din Beirut. Liban: Este o declarație de război

DE Adina Mutăr | 26.08.2019 - 23:04

Israelul l-a asasinat cu drone pe principalul ofițer de legătură dintre organizația teroristă libaneză Hezbollah și șeful trupelor iraniene Al Qods, Qassem Soleimani, șeful Al Qods, comandantul suprem al Iranului din Orientul Mijlociu. Pe o stradă principală din Beirut!

SHARE

Atacul cu drone a fost primul asasinat pe care Israelul l-a înfăptuit vreodată pe o stradă principală, Strada Mouawad din suburbia șiiită Dahya a Beirutului, informează Debka.

Pe o parte a acestei străzi, sunt magazine elegante care atrag turiștii. Pe cealaltă parte sunt amplasate strategic apartamente utilizate în secret de persoane importante în organizații teroriste din Orientul Mijlociu asociate Iranului, când se află în trecere prin capitala libaneză - șefi ai rebelilor Houthi din Yemen, șefi ai organizațiilor palestiniene Hamas și Jihadul islamic sau șefi Hezbollah.

Într-unul din aceste apartamente se cazase și ofițerul vizat. Prima dintre cele două drone a fost trimisă sâmbătă seara, 24 august. Era o dronă fără armament, într-o misiune de recunoaștere, pentru a urmări mișcările ofițerului Hezbollah.

Lichidarea acestei legături importante în lanțul dintre Iran și Hezbollah a fost planificată în detalii și transmitea mesajul pentru generalul iranian Soleimani și șeful Hezbollah, Nasrallah, că Israelul știe ce pun la cale.

Prima dronă a zburat periculos de jos pe strada Mouawad și, prin urmare, a fost o pradă ușoară pentru un tânăr care a doborât-o cu o piatră mai mare.

A doua dronă trimisă era plină de explozibili. Obiectivul său nu a fost centrul media Hezbollah, după cum se raportează în general, ci o mașină din fața clădirii de alături. În care s-a urcat ținta, ofițerul Hezbollah, după care mașina a fost lovită de dronă.

Această operațiune se adaugă unui atac aerian în afara Damascului, care a preîntâmpinat un iminent atac cu drone al Iranului.

În clădirea atacată, la sud de Damasc, se aflau drone iraniene, pregătite de generalul Soleimani, în colaborare cu Hezbollah, pentru a lovi ținte în Israel.

Duminică, armata israeliană și-a continuat seria de atacuri. Puternica miliție irakiană pro-iraniană Hashd al-Shaabi - sau Forțele Populare de Mobilizare (PMU) - au învinuit Israelul pentru atacul mortal cu dronă asupra a două camioane în orașul de frontieră irakian Al Qaim, lângă frontiera siriană.

Cel puțin zece oameni au fost uciși, inclusiv un ofițer superior. DEBKA raportează că obiectivul a fost Batalionul 45 al PMU, responsabil pentru transportul armelor iraniene din Irak în Siria și către Hezbollah, în Liban.

Luni dimineața, avioanele israeliene cu atacat obiective ale Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP) în regiunea Bekaa (Liban), lângă granița cu Siria.

Acest atac a avut loc după ce trei rachete palestiniene au fost tras din Gaza înspre Sderot (Israel) și alte comunități din apropiere.

Președintele libanez, Michel Aoun, a descris luni atacurile israeliene din suburbia Dahya din sud-vestul Beirutului și pe cele din Bekaa ca o „declarație de război”.

„Avem dreptul să recurgem la dreptul nostru de a ne apăra suveranitatea, independența și integritatea teritorială”, a spus Aoun. Moscova este îngrijorată pentru escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu în urma atacului israelian cu drone din Beirut, despre care a spus că viza centrul de presă al Hezbollah.

„Moscova este grav îngrijorată de escaladarea tensiunilor în această regiune. Partea rusă a subliniat în mod repetat că astfel de acțiuni, în atmosfera extrem de explozivă din regiune, ar putea declanșa un conflict armat pe scară largă, cu consecințe imprevizibile.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te