Atacatorul din Franța, Abdelmasih H., care a înjunghiat copii într-un parc la 8 iunie, nu a primit azil pentru că fusese militar al lui Assad.
Lui Abdelmasih H. i s-a refuzat naționalitatea suedeză pentru că „a servit în armata siriană din iunie 2011 până în decembrie 2012”, când a fugit din Siria, făcându-se referire la perioada în care armata și securitatea lui Bashar al-Assad s-au dezlănțuit împotriva protestatarilor față de regim.
Atacatorul din Franța care a înjunghiat copii nu a primit azil pentru că fusese militar al lui Assad
Potrivit fostei sale soții, care a fost intervievată de Agence France-Presse, el a părăsit Suedia după ce cererea sa de naturalizare a fost respinsă din nou.
Ea însăși a obținut naționalitatea suedeză în iunie 2021, la șase ani după ce i s-a acordat un permis de ședere permanentă.
Abdelmasih H. a cerut azil în iulie 2013. I s-a acordat un permis de ședere permanentă cinci luni mai târziu, în noiembrie.
Prima sa cerere de naționalitate a fost depusă în octombrie 2017 și rapid respinsă pentru că trebuie să fi locuit în Suedia timp de cel puțin cinci ani pentru a fi naturalizat.
A încercat din nou în august 2018. Neavând niciun răspuns, a făcut recurs trei ani mai târziu, în 2021.
În cele din urmă, la 11 februarie 2022, Agenția suedeză pentru Migrație i-a respins cererea, potrivit globeecho.com.
Potrivit hotărârii pe care The World a obținut-o, autoritățile suedeze își justifică refuzul prin faptul că Abdelmasih H. a afirmat, în timpul cererii de azil, că „a servit în armata siriană din iunie 2011 până în decembrie 2012”.
Consiliul suedez pentru Migrație, în virtutea unei decizii guvernamentale din 2004, hotărăște că un candidat la naturalizare „care a fost activ într-o organizație sau a avut o influență decisivă asupra unei organizații ale cărei activități se crede că au inclus abuzuri sistematice, larg răspândite și flagrante, cum ar fi tortura, crima și execuții extrajudiciare, nu poate obține cetățenia suedeză decât dacă „a trecut o anumită perioadă de timp”.
Această perioadă a fost stabilită la 25 de ani.
A declarat că a participat la lupte și că a fost „gardian”
Oficiul Național pentru Migrație a notat că atuncii când a solicitat azil, Abdelmasih H. a spus că a fost „sergent” și a oficiat ca „gardian”, precum și „responsabil pentru alți gardieni” în armata siriană.
El a susținut că a fost staționat în diferite orașe, unde a făcut arestări și a participat la lupte. Mai târziu, Abdelmasih H. a spus că a fost „silit” să se alăture armatei siriene și că a vrut „să evadeze cât mai repede posibil pentru a nu fi nevoit să moară sau să ajungă într-un loc în care ar trebui să rănească pe cineva”.
Citând însă numeroase rapoarte de la organisme internaționale care descriu abuzuri comise de armata siriană din 2011, Consiliul Național Suedez pentru Migrație a considerat că „forțele armate guvernamentale, inclusiv armata siriană, sunt vinovate din martie 2011 de crime majore și încălcări sistematice ale drepturilor omului” și că se justifică un refuz de naturalizare pentru cei care au făcut parte din acestea.
Atacatorul sirian a intrat legal în Franța anul trecut ca refugiat în temeiul legilor privind libertatea de circulație în Europa. Cu toate acestea, cererea sa de azil în Franța a fost resinsă cu câteva zile înainte de înjunghia copii foarte mici în parcul diin Annecy.
Citește și: SUA, lege pentru „combaterea normalizării cu Assad” din Siria. Relațiile cu regimul, monitorizate
Testele efectuate au scos la iveală că acesta nu se afla sub influența drogurilor sau alcoolului în momentul înjunghierii, iar la interogatorii a preferat să tacă, deși a fost declarat cu „capacitate psihică deplină”.
Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a subliniat importanța dezvăluirii motivelor din spatele acestui atac feroce asupra unor copilași.
Citește și: Assad i-a oferit lui Putin baze extinse și permanente în Siria și mercenari pentru Ucraina
Important de amintit că, în timpul atacului, la Paris se desfășura primul summit extins al întregii Opoziții siriene, sub auspiciile autorităților franceze.
Peste 150 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile siriene din întreaga lume s-au adunat la Institut Du Monde Arabe, Paris, să lanseze Madaniya, misiunea societății civile pentru viitorul Siriei., fără regimul Assad, cu care unele țări vor să normalizeze relațiile și împotriva reprimirii acestuia în Liga Arabă.
Dar acest eveniment de uniune națională împotriva regimului Assad aproape că a trecut neobservat din cauza „acțiunii feroce și lipsită de motivație” a „refugiatului” Abdelmasih H.