SUA, lege pentru „combaterea normalizării cu Assad” din Siria. Relațiile cu regimul, monitorizate

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.05.2023 - 17:31
Președintele iranian Ebrahim Raisi, la Damasc, cu Bashar al-Assad-Foto: Profimedia Images

Parlamentarii americani au introdus un proiect de lege pentru combaterea normalizării cu Assad din Siria. Proiectul interzice oricărui guvern federal al SUA să recunoască sau să normalizeze relațiile cu regimul Assad și monitorizează alte țări ce reiau relațiile cu Damascul.

SHARE

Un grup bipartizan de parlamentari americani au introdus un proiect de lege menit să împiedice guvernul SUA să-l recunoască pe Bashar al-Assad, care se află sub sancțiuni, ca președinte al Siriei și crește capacitatea Washingtonului de a impune sancțiuni, într-un avertisment adresat altor țări ce normalizează relațiile cu Assad.

Proiectul de lege interzice Guvernului federal al SUA să recunoască sau să normalizeze relațiile cu orice guvern din Siria condus de Assad și extinde Legea Caesar, o lege americană care a impus o serie de sancțiuni dure asupra Siriei în 2020.

SUA, lege pentru „combaterea normalizării cu Assad” din Siria. Relațiile cu regimul, monitorizate

Parlamentarii susțin că de la activarea Legii Cezar, Administrația Biden a continuat să ducă o „politică pasivă” în privința Siriei, unde peste un deceniu de lupte a ucis sute de mii de oameni și a generat cea mai gravă criză a refugiaților din lume.

Legislația se bazează pe Legea Cezar privind Protecția Civilă, o lege ce  autorizează sancțiuni împotriva celor care fac afaceri cu Guvernul sirian.

Noul proiect de lege extinde lista posibilelor ținte ale Actului Cezar pentru a include toți membrii Parlamentului sirian, membrii de rang înalt ai Partidului Baath aflat la guvernare și cei responsabili pentru deturnarea ajutorului umanitar internațional.

De asemenea, vizează persoanele implicate în confiscarea proprietăților cetățenilor sirieni pentru „câștig personal sau scopuri politice” – o referire la Legea 10 a lui Assad, care permite Guvernului să confisce proprietatea sirienilor strămutați sau plecați în afara țării.

Regimul Assad deviază milioane de dolari în asistență umanitară internațională

Regimul este acuzat că își folosește vastele rețele de patronaj pentru a devia milioane de dolari în asistență umanitară internațională, mai ales în urma cutremurelor ce au devastat nordul Siriei, ce nu se află sub controlul lui Assad. 

Conform noului proiect de lege, Casa Albă trebuie să stabilească dacă Syria Trust for Development, o organizație de caritate condusă de Asma al-Assad, soția președintelui, ce patronează alte organizații „umanitare” ale regimului îndeplinește criteriile pentru sancțiunile Legii Cezar.

Proiectul de lege vizează, de asemenea, un efort susținut de SUA de a trimite electricitate iordaniană și gaz egiptean în Liban printr-o conductă transnațională care trece prin Siria. 

Guvernul sirian ar primi compensații în natură sub formă de livrări de gaz, mai degrabă decât în numerar, pentru participarea sa la proiectul energetic blocat de patru țări.

Legislația nouă modifică Legea Cezar pentru a face „tranzacțiile în natură” cu Damascul sancționabile, potrivit al-monitor.com.

Proiectul de lege vine după ce statele arabe au decis duminică să readmită Siria în Liga Arabă, o piatră de hotar în reabilitarea sa regională, chiar dacă Occidentul continuă să-l evite după anii de război civil declanșat de reprimarea brutală a protestelor antiregim pornite în 2011 și care continuă până în prezent.

„Țările care aleg să normalizeze relațiile cu ucigașul în masă și traficantul de droguri Bashar al-Assad se îndreaptă pe o cale greșită”, a declarat  Rep. Joe Wilson (R-S.C.), potrivit Al-Monitor.

Țările regionale - inclusiv Arabia Saudită, Qatar și altele - au susținut ani de zile rebelii anti-Assad, dar armata Siriei - susținută de Iran, Rusia și grupuri paramilitare aliate - a recâștigat cea mai mare parte a țării. 

Legăturile înghețate cu Assad au început să revină la normal după cutremurele devastatoare din Siria și Turcia din februarie, deși acestea au afectat cea mai mare parte a zonelor din nord, ce nu sunt sub controlul regimului.

Țările ce normalizează relațiile cu Assad, pasibile de „consecințe grave”

Statele Unite au declarat că nu vor normaliza relațiile cu Assad și că sancțiunile sale rămân în vigoare.

Legislația este un avertisment în primul rând pentru Turcia și țările arabe că, dacă se angajează cu Guvernul lui Assad, s-ar putea confrunta cu consecințe grave. 

„Readmiterea Siriei în Liga Arabă ne-a înfuriat într-adevăr și a clarificat necesitatea de a acționa rapid pentru a trimite un semnal”, au spus legislatorii americani care au inițiat proiectul de lege.

Citește și: Putin și-a amplasat bombardierele strategice la o bază folosită în Criza rachetelor din Cuba

Prevederile proiectului de lege includ o cerință pentru o strategie anuală din partea secretarului de stat timp de cinci ani privind contracararea normalizării cu Guvernul Assad, inclusiv o listă a întâlnirilor diplomatice desfășurate între guvernul Siriei și Turcia, Emiratele Arabe Unite, Egipt și alte țări dornice să reia legăturile.

Proiectul de lege ar clarifica, de asemenea, aplicabilitatea sancțiunilor americane asupra Syrian Arab Airlines și a unui alt transportator, Cham Wings.

Citește și: VIDEO „Invincibilele” rachete Kinzhal, Kalibr, Iskander distruse de artileria americană a Ucrainei

Conform proiectului, țările care permit companiilor aeriene să aterizeze s-ar confrunta cu sancțiuni împotriva acelui aeroport.

Proiectul de lege cere o revizuire a tranzacțiilor, inclusiv donații de peste 50.000 de dolari în zonele din Siria deținute de guvernul lui Assad, de către oricine din Turcia, Emiratele Arabe Unite, Egipt și alte țări contribuabile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te