Atac cibernetic asupra Poloniei și României, înaintea alegerilor: "Suntem în plin război cu Rusia"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.04.2025 - 09:00
Atac cibernetic asupra Poloniei și României, înaintea alegerilor: "Suntem în plin război cu Rusia" - Foto: Profimedia images
Atac cibernetic asupra Poloniei și României, înaintea alegerilor: "Suntem în plin război cu Rusia" - Foto: Profimedia images

Polonia și România se confruntă cu un val fără precedent de atacuri cibernetice atribuite Rusiei, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale din 18 mai.

SHARE

Ministrul afacerilor digitale din Polonia avertizează că Moscova vizează instituții-cheie pentru a provoca panică și a influența rezultatul scrutinului.

Cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale, autoritățile poloneze trag un semnal de alarmă: atacurile cibernetice atribuite Rusiei s-au intensificat, afectând sistemele publice și încercând să destabilizeze în mod deliberat societatea.

„Sunt din ce în ce mai multe în fiecare zi. Astăzi, am numărat aproape 2.000 de incidente și ziua nu s-a încheiat încă”, a declarat Krzysztof Gawkowski, ministrul afacerilor digitale din Polonia, într-un interviu pentru postul TVN24.

El a precizat că luna aceasta s-au înregistrat „60.000-70.000 de atacuri”, de diverse tipuri, de la tentative de acces neautorizat la infrastructură critică până la operațiuni de dezinformare.

„Polonia este în război cibernetic cu Rusia”, a afirmat categoric Gawkowski. Potrivit acestuia, țintele preferate sunt rețelele de distribuție a apei și electricității, în încercarea de a „suscita emoții și panică” în rândul populației.

Oficialul a mai spus că serviciile militare ruse încearcă să recruteze agenți de influență pentru a răspândi informații false în spațiul public, oferindu-le sume cuprinse între „3.000 și 4.000 de euro pentru aproximativ 10 zile de muncă”.

Pentru a preveni interferențele electorale, instituțiile responsabile cu organizarea alegerilor din 18 mai au fost întărite cu măsuri speciale de protecție.

Sunt monitorizate atent fluxurile de bani, campaniile de dezinformare și se menține un dialog constant cu toți candidații înscriși în cursă.

„Candidații au primit deja de mai multe ori informații despre situații critice pentru ei”, a mai spus Gawkowski, sugerând că riscurile sunt concrete și directe.

Situația a fost agravată la începutul lunii, când premierul polonez Donald Tusk a denunțat un atac cibernetic asupra sistemului informatic al partidului său, catalogând incidentul drept o „ingerință străină” în procesul electoral.

Polonia, unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei în războiul declanșat de Rusia în 2022, a acuzat în repetate rânduri Kremlinul de atacuri hibride și tentative de sabotaj pe teritoriul său.

Favoritul actual în sondaje pentru alegerile prezidențiale este Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, susținut de partidul lui Donald Tusk. El se va confrunta cu adversari din zona naționalistă și a extremei drepte proruse, unii dintre aceștia exprimând poziții critice față de sprijinul acordat Ucrainei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te