„Armistițiu între Rusia și Ucraina în următoarele șase luni.” Ipoteza unui fost general NATO

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.01.2023 - 13:05
Războiul ar putea ajunge la o soluție intermediară- Foto: Profimedia Images

Hans-Lothar Domröse, fost general al armatei germane şi al NATO, crede că anul 2023 va aduce un armistițiu în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, iar acesta va avea loc în prima jumătate a anului 2023, informează Agerpres, care citează DPA.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

El a mai spus că vor avea loc lungi negocieri și îl vede ca mediator, printre alții, pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„Mă aştept să se întâmple la vară, când ambele părţi vor spune că războiul nu duce nicăieri", a declarat Hans-Lothar Domröse pentru grupul media „Funke”.

Cea mai probabilă perioadă pentru apariţia unui astfel de impas este între lunile februarie şi mai, a spus el. „Acela va fi momentul pentru negocierea unui armistiţiu", a spus Domrose, care a deţinut poziţii de rang înalt în cadrul forţelor internaţionale din Afganistan şi mai târziu în structurile de comandă ale NATO în Europa. 

El a subliniat însă că un armistiţiu nu înseamnă pace. „Armistiţiu înseamnă că nu se mai trage. Negocierile vor dura probabil mult timp şi este nevoie de un mediator", a afirmat fostul general, nominalizându-i printre posibilii candidaţi la conducerea negocierilor pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan sau pe premierul indian Narendra Modi.

Singurul lucru care mai rămâne de făcut este o soluţie negociată care este acceptabilă pentru ambele părţi, „deşi lui (Vladimir) Putin i-ar plăcea să aibă toată Ucraina, iar lui (Volodimir) Zelenski i-ar plăcea să elibereze toată Ucraina din nou".

Ca o posibilă soluţie, Domrose a spus că preşedintele ucrainean ar putea renunţa la a cere reintegrarea imediată a unor teritorii ca Crimeea în Ucraina şi să fie de acord cu o perioadă de tranziţie pentru acest lucru.

Expertul de securitate Andras Racz, din cadrul Consiliului German pentru Relaţii Externe, a fost de acord că ar putea exista negocieri între Ucraina şi Rusia în vară.

„Sunt destul de sigur că până la sfârşitul anului vom avea un soi de armistiţiu, în urma căruia sperăm să nu mai existe deloc lupte, sau măcar mai puţine lupte", a declarat Racz pentru grupul media.

El a spus că este improbabil ca Rusia să vrea să fie angajată într-un război intens înaintea sau în timpul alegerilor prezidenţiale care urmează să aibă loc în 2024.

Citește și: Rusia are rachete doar pentru două atacuri de amploare. Până în martie, întreg armamentul, critic

De aceea el se aşteaptă ca Rusia să vrea să reducă intensitatea războiului în cursul lui 2023. „Asta s-ar putea întâmpla şi din cauza faptului că problemele cu aprovizionarea ale armatei ruse probabil se vor intensifica în vară", a adăugat Racz.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, David McAllister, a subliniat că Kremlinul nu poate şi nu trebuie să impună o pace dictatorială în Ucraina.

Citește și: Actorul care îl joacă pe Hawkeye în filmele de acțiune Marvel este în stare gravă la spital

„Dacă şi când condiţiile pentru negocierea unui armistiţiu sunt întrunite, ţine numai de guvernul ucrainean să decidă", a declarat McAllister pentru grupul Funke.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te