Armatele lumii: Câți soldați au și cât cheltuie pe apărare marile puteri. SUA, de neegalat

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.05.2022 - 10:26
Armatele lumii: câți soldați au și cât se cheltuie pe apărare / Profimedia

Pe fondul războiului Rusiei în Ucraina și al amenințărilor asupra altor state, membre NATO, care aprovizionează armata ucraineană, National World face o statistică despre cele mai mari armate ale lumii.

SHARE

Armata Rusiei are 1,5 milioane de soldați - de cinci ori mai mare decât cea a Ucrainei, care are 311.000 personal armat, conform datelor din 2019 de la Institutul Internațional de Studii Strategice și publicate de Banca Mondială.

Când se ia în considerare NATO, care este formată din forțele armate din 29 de țări, armata rusă este considerabil mai mică, scrie National World.

Cele mai recente cifre publicate de NATO arată că SUA este cel mai mare contributor la Alianță.

Pe baza estimărilor NATO pentru 2021, SUA contribuie cu 1,4 milioane de militari, reprezentând 41% din cele 3,3 milioane de soldați din alianță. Restul de 59% provin din Canada și țări europene.

Citește și

Trupele ruse urmează să debarce în Odesa, localitate aflată la 300 de km de granița cu România

Ben Wallace: Liderii militari ruşi vor fi scoşi ţapi ispăşitori pentru eşecul lui Putin din Ucraina

Turcia este al doilea cel mai mare contributor la NATO, furnizând 445.500 de soldați, urmată de Franța cu 208.000. Regatul Unit contribuie cu 156.200 de militari, al șaselea cu cel mai mare număr de militari angajați.

În 2019, Alianța avea 3,2 milioane de militari.

Cele mai recente date disponibile de la Institutul Internațional de Studii Strategice arată că India are cea mai mare armată din lume, cu 3 milioane de militari angajați. Aceasta este urmată de China, cu 2,5 milioane de militari, deși raportează mai mulți.

La cheltuieli militare, SUA sunt de neegalat

SUA au cheltuit 778 de miliarde de dolari pe apărare în 2020 – de 13 ori mai mult decât cele 62 de miliarde de dolari cheltuite de Rusia în aceeași perioadă, potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), publicate de Banca Mondială.

În comparație, Marea Britanie a cheltuit 59 de miliarde de dolari în 2020, în timp ce Ucraina a cheltuit 6 miliarde de dolari pentru armata sa în 2020.

Estimările NATO pentru 2021 arată că toate cheltuielile pentru apărare au fost de 1.200 de miliarde de dolari. 

Potrivit SIPRI, Rusia a avut cele mai mari cheltuieli militare ca procent din produsul intern brut (PIB) în 2020, comparativ cu orice stat NATO, de 4,26%.

Ucraina nu era departe – cheltuielile militare ale țării au fost de 4,13% din PIB. Cheltuielile militare ale SUA s-au situat la 3,74%, în timp ce cele ale Regatului Unit au fost mult mai mici, de 2,25%.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te