Armata Japoniei iese la atac: „Beijingul, Phenianul și Moscova vor regreta conduita greșită”

DE Adina Mutăr | 11.08.2023 - 16:27
Armata Japoniei iese la atac: „Beijingul, Phenianul și Moscova vor regreta conduita greșită”(imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Armata Japoniei iese la atac: „Beijingul, Phenianul și Moscova vor regreta conduita greșită”. Cel mai recent studiu de acest fel arată că Tokyo își crește jocul față de China într-un mod major.

SHARE

Armata Japoniei iese la atac: „Beijingul, Phenianul și Moscova vor regreta conduita greșită”, potrivit Ministerului Apărării din Japonia care folosește cărți albe anuale pentru a cerceta împrejurimile strategice ale țării și pentru a explica cum le gestionează.  

Cea mai uimitoare statistică din Defense of Japan 2023 se referă la finanțarea Forțelor de Autoapărare Japoneze (SDF). 

Armata Japoniei iese la atac: „Beijingul, Phenianul și Moscova vor regreta conduita greșită”

În următorii cinci ani, Japonia intenționează să cheltuiască pe SDF de peste două ori și jumătate cât a cheltuit în ultimii cinci ani, o creștere a bugetului până la 307 miliarde de dolari.

Armata japoneză a fost multă vreme o forță compactă, ordonată, fără să vrea să iasă în evidență.

Timp de decenii după al Doilea Război Mondial, pentru a calma opinia în Asia și în întreaga lume, Japonia și-a autolimitat bugetele de apărare la 1% din PIB.

S-a prezentat ca o societate inofensivă, fără ambiții „imperiale”. Acea eră a autocontrolului a dispărut din cauza beligeranției chineze, nord-coreene și ruse.

Acum, Armata Japoniei este gata să iasă la scenă deschisă, o rupere bruscă cu istoria, potrivit 19fortyfive.com.

Beijingul, Phenianul și Moscova ar putea veni să își regrete conduita greșită.

Tokyo își propune să facă mai mult decât pur și simplu să-și extindă forța. 

Înarmarea insulelor Ryukyus, o baricadă offshore între mările Chinei

Defense of Japan 2023 notează că „întărirea arhitecturii de apărare în regiunea de sud-vest” rămâne o preocupare majoră și implică desfășurarea Forțelor de Autoapărare aeriană și terestră împreună cu unități de rachete antinavă și antiaeriene de-a lungul Ryukyus, un lanț de insule, de la cea mai sudica insulă Kyushu, prin Okinawa, până la punctul său central, apoi până la nord de Taiwan. 

Prima prioritate este protejarea teritoriului japonez, a apelor offshore și a cerului împotriva atacurilor maritime sau aeriene. Desfășurările SDF aici îndeplinesc astfel o funcție pur defensivă.

Însă, insulele oferă Japoniei și aliatului său american opțiunea de a transforma lanțul într-o baricadă offshore împotriva mișcării maritime și aeriene între mările Chinei și Pacificul de Vest.

Forțele maritime și aeriene care lucrează în coordonanță cu unitățile de pe insule pot închide strâmtorii ce permit trecerea prin mijlocul acestor corpuri de apă. 

Citește și: NATO și Japonia semnează un nou program de parteneriat, pe domenii extinse

Închiderea primului lanț de insule ar lăsa adversarii fără spațiul de manevră de care au nevoie disperată.

Este vorba de Marina Armatei de Eliberare a Poporului din China și de Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului.

O astfel de blocare ar limita flota comercială chineză la apele naționale, reducând comerțul pe mare și cauzând Beijingului un prejudiciu economic în cazul în care ar ataca sau abuza Japonia, Taiwanul sau alt vecin.

Strategia maritimă japoneză aspiră să pună geografia arhipelagică, tehnologia militară și politica de alianță în serviciul descurajării și, dacă nu se va putea altfel, se va trece și la luptă deschisă.

Citește și: Poate Japonia profita de tensiunile dintre China și Vest?

Un prim lanț de insule bine înarmate ar trebui să dea o „pauză” strategiei agresive a președintelui chinez Xi Jinping și aliaților săi.

După cum spune ministrul Apărării Hamada, „este esențial să facem eforturi pentru a ne apăra țara singuri și pentru a crește descurajarea. Trebuie să-l facem pe adversar să creadă că atacul asupra Japoniei nu își va atinge obiectivele”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te