Poate Japonia profita de tensiunile dintre China și Vest?

DE Newsweek România | Actualizat: 16.06.2023 - 12:26
Poate Japonia profita de tensiunile dintre China și Vest? Foto: Inteligența Artificială

Pe 19 mai indicele principal japonez Nikkei 225 a atins cel mai mare nivel din ultimii 33 de ani, Warren Buffett declarând că, dintre deținerile sale din afara SUA, acțiunile nipone sunt pe primul loc.

SHARE

 Articol sustinut de Investimental

Chiar dacă mai are de crescut 25-30% până să depășească maximul istoric (denominat în yeni) din 1989, Nikkei 225 a marcat deja, chiar dacă pentru scurt timp, un nou maxim în USD la finalul lui 2021.

Mai mult, după decenii întregi de deflație, salarii stagnante și acumulări de cash nefolosite în "cuferele” marilor corporații inflația, salariile, dividendele și răscumpărările de acțiuni la bursa din Tokyo cresc cu valori nemaivăzute în 3 decenii. Dacă adăugăm faptul că șefii unor nume grele din IT-ul american (Apple, Google, OpenAI sau Intel) s-au perindat recent prin Japonia în vizite oficiale, putem spune că Țării Soarelui Răsare nu i-a fost mai bine de pe vremea când Walkman-ul era încă la modă.

Jurnaliștii Bloomberg și Wall Street Journal consideră puțin probabilă o expansiune în stilul anilor ’70-’80. Acum, economia Japoniei nu mai este un ”tigru” asiatic, ci o economie matură. Schimbarea ”de aer” are legătură cu valul inflaționist post-COVID, cu efectele ”Abenomics” (programul economic al fostului premier Shinzo Abe), cu unele inițiative de guvernanță corporativă și cu stabilitatea socio-economică niponă.

Dar cel mai mult e vorba despre geopolitică, despre retragerea (fie și parțială) a Vestului din China. Comparativ cu mișcările mercuriale ale autocrației chineze, politicile așezate, predictibile și mediul democratic din Japonia sunt în acest moment atuuri puternice. De exemplu, Micron Technology, recent pusă pe lista neagră în China, va investi 3,6 mld. USD în fabrica sa de microcipuri din Japonia, atrăgând astfel și unele investiții ale guvernului nipon.

Recent-încheiatul summit G7 de la Hiroshima a fost momentul perfect nu doar pentru o apariție a președintelui ucrainian Volodimir Zelenski, ci și pentru a pune în contrast întâmpinarea acestuia de premierul Japoniei cu vizita secretarului general chinez Xi Jinping la Moscova.

Desigur, ajută că bursa de la Tokyo îi obligă pe directorii emitenților săi să ”ia masuri pro-active” pentru a aduce valoarea de piață a companiilor la cel puțin valoarea contabilă (raportul este subunitar pentru cam jumătate dintre ele). Este util și că modificările fiscale fac mai profitabile investițiile interne pentru puternicul segment de investitori de  retail local (denumit generic Mrs. Watanabe) sau că se caută aducerea unui număr mai mare de lucrători străini în arhipelagul nipon. Dar, cel mai probabil, faptul că este vorba de un partener de încredere, democrat și stabil, face cât toate acestea la un loc.

Totuși, investitorii străini au fost destul de reținuți, cel puțin până la începutul acestui an. Astfel, activul net al unui cunoscut ETF dollar-hedged scăzuse la debutul lui 2023 cu aproape 95% de la maximul din 2015, deși, în aceeași perioadă, valoarea în USD a unei unități a aceluiași ETF a crescut de cam 2,5 ori. Această reținere nu este complet lipsită de temei.

În primul rând, yen-ul japonez tinde să scadă fix când bursa de la Tokyo crește, toate schimbările de mai sus se desfășoară într-un ritm glacial, specific Japoniei, iar cifrele demografice negative cuplate cu conservatorismul cultural fac puțin probabil un aflux masiv de imigranți.

Este greu, deci, să spunem dacă și cât va putea Japonia profita de pe urma tensiunilor dintre China și Vest. Un lucru este cert, însă, șansele ca Țara Soarelui Răsare să iasă, în sfârșit, din perioada "deceniilor pierdute”, nu au mai arătat așa de bine de mult timp.

Mai e foarte puțin până vei avea acces la tot ce înseamnă Investimental, primul broker autorizat pe bursa din România din ultimii 14 ani. Până atunci, dacă vrei sa citești astfel de materiale, te invităm să te abonezi la newsletterul Investimental.

Nu credem în ceasuri rele, credem în oportunități de învățare și creștere așa că, în fiecare marți, îți trimitem ultimele știri și evenimente de pe piața bursieră și le punem în context.

 

Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc.

Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
 
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te