Asasinatul îi permite lui Putin să „demnstreze” că regimul de la Kiev e terorist și trebuie distrus în totalitate. Acest lucru s-ar potrivi cu modul în care Iosif Stalin, idolul lui Putin, a exploatat asasinarea în 1934 a funcționarului comunist Serghei Kirov, a declarat Motyl pentru 19fortyfive.com.
Dugina, deși era o propagandistă a Kremlinului, nu înseamnă nimic pentru Kiev. Tatăl ei, deși este dușmanul ideologic al Ucrainei și nașul spiritual al lui Vladimir Putin, nu înseamnă nici atât.
În cazul în care ucrainenii ar organiza un asasinat politic, ar viza un general de rang înalt sau o figură politică, nu pe Dughina. De asemenea, și-ar concentra eforturile asupra unor potențiale ținte din teritoriile ucrainene ocupate. Acest lucru ar avea sens din punct de vedere strategic și ar promova eliberarea acestor regiuni. Uciderea Dughina nu are niciun scop pentru Kiev și este complet irațional să pui asasinatul în seama Ucrainei, consideră Motyl.
Armata Națională Republicană, un grup de partizani care a revendicat asasinatul, promovată de un oponent al Moscovei - Ilia Ponomarev - nu prea proeminent, ar putea fi adevărată.
Faptul că Ponomarev este afiliat la acest grup pledează pentru autenticitatea grupării. Existența acesteia ar explica numeroasele incendii misterioase și alte acțiuni de sabotaj care au afectat Moscova și zone îndepărtate ale Rusiei de la începutul războiului.
Mai mulți analiști readuc în prim-plan valul de revoluții ce a cuprins țările din fosta Uniune Sovietică, cerând reforme democratice și schimbarea conducerii politice. Temându-se că o revoltă similară ar putea începe în Rusia, Kremlinul lui Putin a încurajat în mod clandestin relațiile cu grupurile de extremă dreapta și ultranaționaliștii, într-o politică care a fost numită „naționalism gestionat”.
Citește și
Dughina, asasinată de Armata Națională Republicană rusă. Partizani care luptă împotriva lui Putin
FSB s-a făcut de râs! Minciuna despre presupusa ucigașă a Dariei Dughina a ținut doar o zi
Grupurile s-au dovedit vitale în transformarea Rusiei în regimul autoritar de astăzi. Aceste relații s-au dovedit, de asemenea, utile pentru ca Rusia să își exercite puterea în străinătate și a cultivat grupuri care susțin „supremația albă”, toate cu consecințe dezastruoase.
Motyl, care este expert în mișcări naționaliste și extremiste, crede că serviciul de securitate rus, FSB, a creat un astfel de grup și l-a folosit pentru a efectua asasinatul.
Predecesorii sovietici ai FSB, NKVD și KGB, au creat multe astfel de entități pentru a lupta împotriva grupărilor de emigranți ruși, ucraineni și alți emigranți non-ruși, a mișcărilor de rezistență armată și a disidenților.
În acest caz, uciderea unei „ținte vizibile”, dar nu foarte importantă, cum era Dughina, ar putea servi cu ușurință drept pretext pentru lansarea unei campanii de teroare internă după „suspecți” opozanți dar și pentru un atac major cu rachete asupra Ucrainei.
Răspunsuri provizorii propuse de Motyl: „Dacă Putin își intensifică războiul împotriva ucrainenilor, putem concluziona cu certitudine că Armata Națională Republicană este o creație a FSB. Dacă Putin ia decizii de protecție în plus, este probabil ca Armata să fie reală și să acționeze împotriva regimului de la Kremlin. Oricum ar fi, asasinatul denotă un regim care are probleme serioase. Fie se agață de un fir de păr în disperarea sa de a nu pierde războiul, fie se confruntă cu o opoziție reală acasă.”