Apropiații lui Putin își activează copiii în Europa. Fiul lui Iakunin filma cu drona în Norvegia

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.10.2022 - 20:55
Adrei Iakunin și tatăl său/foto: yheins.ru

Fiul ruso-britanic al unui aliat apropiat al lui Vladimir Putin a fost arestat în Norvegia pentru că a pilotat o dronă într-o zonă restricționată, a anunțat astăzi poliția norvegiană.

SHARE

Andrei Iakunin, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat în Hammerfest, nordul Norvegiei, potrivit poliției și documentelor judiciare.

Poliția l-a acuzat pe Andrei Iakunin - fiul fostului șef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin -  că a manevrat ilegal o dronă în arhipelagul Svalbard, situat în regiunea arctică, strategică din punct de vedere geopolitic.

Este al șaptelea rus arestat în ultimele zile, suspectat că a pilotat ilegal drone sau a făcut fotografii în zone restricționate din țara scandinavă, care are graniță cu Rusia în nordul îndepărtat.

La scurt timp după ce poliția a anunțat arestarea, premierul norvegian Jonas Gahr Store a acuzat „serviciile de informații străine" că s-ar afla în spatele recentelor zboruri "inacceptabile" de drone în țară, făcând referire la Rusia.

„Nu este acceptabil ca serviciile secrete străine să zboare cu drone deasupra aeroporturilor norvegiene. Rușii nu au voie să zboare cu drone în Norvegia”, a declarat Store, potrivit postului norvegian de televiziune NRK.

„Nu vrem ca cineva să zboare cu acest tip de aparate deasupra unor instalații importante din Norvegia.”

Publicația rusă de investigații Insider a raportat în iulie că Iakunin a declarat public că a fost împotriva invaziei, declarând la televiziunea italiană că nu a votat niciodată pentru Putin.

Tatăl lui, Vladimir Iakunin, s-a numărat în trecut printre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin. El a fost președinte al Căilor Ferate Ruse între 2005 și 2015. A fost sancționat de Marea Britanie în aprilie, după ce fusese deja sancționat de SUA din 2014.

The Insider descrie modul în care Iakunin a devenit deținătorul "fondului comun" al corporației de stat, colectat prin comisioane pentru contracte guvernamentale și transferat în străinătate prin "sistemul de spălat bani moldovenesc".

Prejudiciul total adus bugetului rusesc prin furtul banilor contribuabililor s-a ridicat la peste 20 de miliarde de dolari. După ce furtul fără precedent de la Căile Ferate Ruse a devenit public, Iakunin a fost forțat să demisioneze, dar el se află încă pe statul de plată al Kremlinului, deoarece cheltuiește o parte din banii furați din buget pentru a promova propaganda Kremlinului în Europa, potrivit Insider.

Citește și

Erdogan oferă Europei „gaz turcesc venit din Rusia”. „Am convenit cu Vladimir Putin”

Putin decretează Legea marțială în regiunile ocupate din Ucraina și „pregătire maximă” de război

Norvegia a interzis rușilor și entităților rusești să survoleze teritoriul său în urma invaziei Moscovei în Ucraina, fie că este vorba de drone sau de avioane.

Încălcarea acestei interdicții se pedepsește cu trei ani de închisoare, în timp ce fotografierea neautorizată atrage o pedeapsă de un an.

O serie de zboruri misterioase de drone au fost observate în Norvegia în ultimele săptămâni, ceea ce a stârnit temeri legate de spionajul rusesc.

Având în vedere sabotajul conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, observațiile au determinat Oslo să consolideze securitatea în jurul infrastructurii strategice, în special a platformelor sale petroliere și de gaze offshore.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te