Putin decretează Legea marțială în regiunile ocupate din Ucraina și „pregătire maximă” de război

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.10.2022 - 20:14
Putin decretează legea marțială în regiunile ocupate din Ucraina/foto: anadolu agency

Președintele rus, Vladimir Putin, a decretat Legea marțială în regiunile Donețk, Herson, Lugansk, Zaporojie și „regim de pregătire maximă" de conflict militar în acestea.

SHARE

Putin a semnat miercuri un decret privind introducerea Legii marțiale în regiunile ucrainene pe care le-a declarat recent anexate.

Vorbind la o reuniune a Consiliului rus de Securitate la Moscova, Putin a declarat că locuitorii acestor teritorii „și-au exprimat clar voința atunci când au votat în favoarea alipirii la Rusia", dar Kievul refuză să accepte rezultatele referendumurilor și „desfășoară acte de sabotaj pe teritoriul Rusiei”, menționând că el consideră necesară declararea legii marțiale pe aceste teritorii.

„Am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru teritorii ale Federației Ruse. Acesta va fi trimis imediat Consiliului Federației pentru aprobare. Duma de Stat a fost, de asemenea, informată despre această decizie", a declarat el.

Potrivit decretului, publicat pe site-ul Kremlinului, ministerele Apărării, de Interne și de Urgență, precum și alte câteva organisme trebuie să prezinte propuneri privind măsurile aplicate în teritoriile unde a fost impusă Legea marțială.

Citește și

VIDEO China angajează piloți militari britanici. Contrainformațiile interzic „recrutarea”

VIDEO Boeing a lansat elicopterul de luptă Apache de ultimă generație cu drone și laser

Într-un decret separat, Putin a ordonat declararea unui „regim de pregătire maximă” de război în aceste patru regiuni și a unui „regim de pregătire medie" în zonele învecinate cu Ucraina.

De asemenea, el a ordonat crearea de birouri de apărare teritorială în aceste zone și consolidarea măsurilor de securitate la toate obiectivele, asigurând activitatea vitală a populației, funcționarea transportului, comunicațiilor și aprovizionarea cu energie.

Putin a ordonat, de asemenea, evacuarea persoanelor din teritoriile periculoase și introducerea unui regim special de intrare și ieșire din aceste teritorii, sugerând, printre altele, restricții de circulație și percheziționarea vehiculelor care vin și pleacă.

Legea marțială acordă puteri extinse pentru a reduce libertățile civililor, a reorienta industriile și a încorpora ucrainenii din zonele ocupate în forțele sale armate pentru a lupta împotriva compatrioților.

Ordinul afectează, de asemenea, Crimeea și orașele Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk și Rostov, toate aflate pe teritoriul Rusiei, la granița cu Ucraina. Nu se știe exact ce măsuri vor intra în vigoare aici, deși ordinul lui Putin o numește „lege marțială completă”.

Putin a făcut acest anunț la scurt timp după ce Serghei Surovikin, noul său comandant în Ucraina, a declarat că situația din Herson este "tensionată".

Evacuările au început astăzi, iar Vladimir Saldo, omul Kremlinului în oraș, a declarat că până la 60.000 de persoane vor fi mutate în următoarele șase zile - sugerând că luptele ar putea avea loc peste o săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te