Aproape 200 de persoane au pozat, nud, lângă Marea Moartă

DE Edi Neagu | 18.10.2021 - 10:48
Ședință foto inedită la Marea Moartă. FOTO: facebook

Ședința foto face parte din proiectul celebrului fotograf Spencer Tunick.

SHARE

Aproximativ 200 de persoane au pozat nud şi cu trupurile vopsite în alb pentru cel mai recent proiect artistic al fotografului american Spencer Tunick, realizat pe un platou din Israel, în proximitatea Mării Moarte, care este ameninţată cu dispariţia, informează AFP.

A fost cel de-al treilea proiect de acest tip realizat pe ţărmul Mării Moarte de fotograful de 54 de ani, invitat de Ministerul Turismului din Israel şi de Primăria din Arad, un oraş din estul ţării, unde a avut loc această sesiune fotografică.

Urcat pe cabina unui camion, Spencer Tunick, devenit celebru pentru compoziţiile sale formate din mulţimi de oameni care pozează nud, a folosit un megafon pentru a transmite instrucţiuni persoanelor care au pozat pe un platou stâncos cu vedere la apele turcoaz ale Mării Moarte.

CITEȘTE ȘI: Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „între viață și moarte” din cauza Covid 19

Artistul american a explicat că a dorit ca participanţii să îşi acopere trupurile cu vopsea albă pentru a evoca astfel episodul biblic al soţiei lui Lot, transformată, conform legendelor, într-un stâlp de sare în acea zonă.

Nissan Ben Hamo, primarul oraşului israelian Arad, speră că această fotografie va ajuta o campanie de strângere de fonduri în beneficiul unui muzeu dedicat Mării Moarte.

CITEȘTE ȘI: Costurile COVID: 1.000 de lei pentru o formă ușoară, 10.000 de euro pentru fiecare pacient la ATI

Marea Moartă a pierdut o treime din suprafaţa sa începând din 1960, iar nivelul ei continuă să scadă cu mai mult de un metru în fiecare an.

În acest ritm, această minune a naturii, situată la cea mai joasă altitudine din lume (oglinda apei se află la 420 de metri sub nivelul mării - n.r.), între Israel, Iordania şi Teritoriile palestiniene, ar putea să dispară până în anul 2050, potrivit experţilor în mediu.

Procesul de secare a început în anii 1960 odată cu exploatarea economică a râului Iordan, principala sursă de aprovizionare cu apă a Mării Moarte, cea mai sărată mare de pe Terra, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.