Antony Blinken, vizită surpriză la Kiev în timpul bombardamentelor rusești. „Vrem să vedem totul”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.09.2023 - 11:50
Volodimir Zelenski și Antony Blinken - Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a sosit la Kiev într-o vizită surpriză pentru a evalua progresele din contraofensiva ucraineană. Este treia sa călătorie în capitala ucraineană de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie anul trecut.

SHARE

Vizita are loc în contextul în care contraofensiva ucraineană intră în cea de-a patra lună, iar liderii politici și militari de la Kiev vorbesc despre recentele câștiguri, în special în sudul țării, ca urmare a îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că presiunea concertată de pe câmpul de luptă nu a reușit să producă rezultate.

Antony Blinken, vizită surpriză la Kiev în timpul bombardamentelor rusești. „Vrem să vedem totul”

În cadrul vizitei, el are programată o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski, de la care se poate aștepta la un raport de primă mână despre eforturile Ucrainei de a recâștiga terenul din jurul orașului Bakhmut din estul țării - liderul ucrainean a vizitat marți cu trupele sale acolo.

Vizita înaltului diplomat american este o oportunitate pentru Statele Unite și Ucraina de a se alinia înainte de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) de la sfârșitul acestei luni, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat pentru reporterii care călătoresc cu Blinken.

Citește și: Blindatele americane Bradley, scutul de protecție al ucrainenilor în drumul spre iadul din Zaporojie

"Ucrainenii au o misiune importantă la New York pentru a continua să explice - aliaților și partenerilor lor din întreaga lume - ce se întâmplă și nevoia lor continuă de sprijin. Și este important pentru noi să continuăm să conducem acest efort global pentru a-i sprijini", a declarat oficialul.

"A avea o șansă de a ne consulta și de a ne alinia înainte de a ajunge la New York este foarte, foarte important".

În timp ce unii oficiali americani au criticat în privat strategia de contraofensivă a Ucrainei, oficialul nu a vrut să se adâncească în detalii, în afară de a spune că acum este momentul potrivit pentru a "veni și a evalua" modul în care decurge contraofensiva.

Citește și: VIDEO S-a dezlănțuit din nou iadul în Bahmut. Se dau lupte pe viață și pe moarte: „Rușii nu renunță”

"Vrem să vedem, să auzim, cum intenționează să avanseze în următoarele săptămâni", a declarat oficialul, adăugând că SUA consideră că țara a făcut "unele progrese impresionante în special în sud, dar și în est în ultimele zile și săptămâni".

Vizita are loc la mai puțin de o lună după ce președintele Joe Biden a cerut Congresului peste 24 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia în războiul în curs, în timp ce unele sondaje arată că sprijinul publicului american pentru continuarea finanțării începe să se atenueze. Această vizită va ajuta administrația să argumenteze în favoarea acestui sprijin continuu în fața poporului american, a declarat oficialul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te