Antonella Lualdi a murit. Actriţa italiană a jucat în filmul românesc „Columna”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.08.2023 - 17:39
Antonella Lualdi a murit. Actriţa italiană a jucat în filmul românesc „Columna” - Foto: IMBD / imagine cu caracter ilustrativ

Actriţa italiană Antonella Lualdi, care a apărut în filmul „Columna”, a murit la vârsta de 92 de ani. Potrivit agenţiei de presă italiene Ansa, actriţa a murit joi într-un spital din regiunea Roma.

SHARE

În Franţa, publicul a cunoscut-o mai ales pentru personajul Lucia, soţia comisarului de poliţie Pierre Cordier, interpretat de Pierre Mondy, în serialul poliţist difuzat între 1992 şi 2005 pe TF1, scrie News.ro.

Actrița italiană a apărut în filmul „Columna”

Născută în 1931 la Beirut, în Liban, Antonella Lualdi a lucrat cu unele dintre cele mai mari nume ale cinematografiei la începutul carierei sale, în anii 1950. Actriţa italiană a interpretat roluri secundare în filmele lui Federico Fellini, Claude Chabrol şi Claude Sautet.

Citește și: Actorul care și-a pierdut mama, soția și fratele în câțiva ani. Inima i s-a oprit de trei ori

A apărut alături de Jean-Paul Belmondo în „À double tour”, în 1959, dar şi alături de Yves Montand, Michel Piccoli şi Gérard Depardieu în „Vincent, François, Paul... et les autres”, în 1974.

Populară în anii '50 şi '60, s-a căsătorit cu Franco Interlenghi, cu care a început o lungă colaborare. Lualdi a jucat pentru Ettore Scola, cu Vittorio Gassman şi în multe filme, începând cu „Miracolo a Viggiù”, de Luigi Giachino, care a lansat-o după război.

Printre filmele sale se numără „Cronache di poveri amanti” de Carlo Lizzani după romanul lui Pratolini, alături de Marcello Mastroianni, Gabriele Tinti şi Anna Maria Ferrero, cu care a mers şi la Festivalul de la Cannes în 1954. Împreună cu Interlenghi, care realizase cu succes filmul „I vitelloni” al lui Federico Fellini, a jucat în diverse filme la mijlocul anilor 1950, precum „Il più comico spettacolo del mondo” (1953) al lui Mario Mattoli, „Gli innamorati” (1955) al lui Mauro Bolognini, „Padri e figli” (1957) al lui Mario Monicelli şi „Giovani mariti” (1958) al lui Mauro Bolognini. Fără soţul ei a lucrat în „A Parigi in vacanza” (1957) de Georges Lacombe, „Il colore della pelle” (1959) de Michel Gast, „I delfini” (1960) de Francesco Maselli, „Appuntamento a Ischia” (1960) de Mario Mattoli, „Il disordine” (1962) de Franco Brusati, „Gli imbroglioni” (1963) de Lucio Fulci, „Se permettete parliamo di donne” (1964) de Ettore Scola, alături de Gassman, „La colonna di Traiano” (1969) de Mircea Drăgan şi „Un caso di coscienza” (1969) de Giovanni Grimaldi. În anii 1970, ea a apărut în ediţia italiană a revistei Playboy din iunie 1979.

Citește și: „Ionică” din Liceenii a moștenit casa Tamarei Buciuceanu - Isoscel. În film, l-a lăsat corigent

Antonella Lualdi a jucat în „Columna”, regizat de Mircea Drăgan în 1969, rolul Andradei, fiica lui Decebal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te