Anchetă The New York Times: Mii de civili uciși în atacuri cu drona, în Afganistan, Siria, Irak

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.12.2021 - 12:05
https://www.nytimes.com/
https://www.nytimes.com/

The New York Times a publicat o anchetă care arată că mii de civili au fost uciși, în 2014, în atacurile cu dronă ale armatei americane, în timpul războiului cu jihadiștii din Irak, Siria și Afganistan.

SHARE

Bazată pe 1.300 rapoarte ale Pentagonului referitoare la incidente care au avut victime civili, informaţii obţinute de cotidianul american conform legii privind transparenţa în administraţii (FOIA), această anchetă publicată de The New York Times subminează imaginea unui război „curat” purtat cu „lovituri de precizie” prezentate regulat de armata americană.

„Războiul aerian american a fost marcat de informaţii defectuoase, de tiruri de rachete imprecise şi moartea a mii de civili, între care mulţi copii. Nici un raport nu se încheie cu o sancţiune disciplinară”, scrie The New York Times, citat de agenția News.ro

Promisiunile de tranparenţă din epoca Barack Obama, care a fost primul preşedinte american care a permis atacurile cu dronă pentru a salva vieţilor soldaţilor amerciani, au fost înlocuite cu „opacitate şi impunitate”, adaugă cotidianul care a intentat mai multe procese Pentagonului şi comandamentului central al armatei americane (Centcom) pentru a obţine aceste documente. 

Citește și: Mărturia unui român la un an de când a avut COVID: „Un an de supraviețuire” | Newsweek Romania

În cinci ani, armata americană a condus mai mult de 50.000 de atacuri aeriene în Afganistan, Siria şi Irak. Aceasta a admis că a ucis accidental 1.417 civili în atacuri aeriene în Siria şi în Irak din 2014. În Afganistan, cifra oficială este de 188 civili ucişi din 2018.

The New York Times a analizat documentele obşinute şi a investigat în teren, verificând informaţiile oficiale despre mai mult de 100 de locuri bombardate. 

Mai multe cazuri menţionate erau deja cunoscute, dar ancheta arată că numărul victimelor estimat de Pentagon din rândul civililor este „net subestimat”. 

Potrivit documentelor Pentagonului, identificarea greşită a reprezentat doar 4% din victime. Dar sondajul de teren al The New York Times arată că identificarea greşită a jucat un rol în 17% dintre incidente şi mai ales a cauzat aproape o treime din decese şi răniţi. 

Imaginile de calitate slabă sau durata insuficientă de supraveghere au contribuit adesea la atacuri mortale şi au încetinit anchetele. Din cele 1.311 cazuri examinate de The New York Times, doar 216 au fost considerate „credibile” de armata SUA.

Rapoartele privind victimele civile au fost respinse pentru că videoclipurile nu au arătat cadavre în dărâmături sau pentru că nu au fost suficient de lungi pentru a trage concluzii.

Citește și: Cazurile noi de infectare cu COVID raportate, în scădere: 499 de infectări duminică | Newsweek Romania

Citat de The New York Times, purtătorul de cuvânt al Centcom, comandantul Bill Urban, a remarcat că „chiar şi cu cea mai bună tehnologie din lume apar greşeli, fie din cauza dezinformării sau interpretării greşite a informaţiilor disponibile”.

Pentru ziar, „ceea ce reiese în cele din urmă din peste 5.400 de pagini de documente este o instituţie care acceptă că daunele colaterale sunt inevitabile”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te