Anchetă-monstru în Franța: Oligarhi ruși și apropiați ai lui Putin au cumpărat ilegal bunuri

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.07.2022 - 16:04
Vila ”Villa Del Mare” a oligarhului rus Shalva Chigirinsky de pe Coasta de Azur. / Foto: Profimedia

Parchetul Naţional Financiar francez a deschis la 1 iulie o anchetă cuprivire la bunuri achiziţionate ilegal în Franţa de oligarhi ruşi și apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, potrivit unei surse apropiate dosarului, care confirmă o dezvăluire a cotidianului Le Parisien.

SHARE

Această anchetă a fost încredinţată Oficiului Centrului de reprimapre a marii infracţionalităţi financiare (OCRGDF).

Ea intervine după ce ONG-ul anticorupţie Transparency International (TIF) a depus o plângere, la sfârşitul lui mai, la Paris, cu privire la fapte de ”spălare de bani” vizând posibile bunuri cumpărate ilicit în Franţa de către ”oameni de afaceri şi funcţionari de rang înalt apropiaţi lui Vladimir Putin”, relatează News.ro, citând AFP. 

Citește și: Raport FBI: China poate întrerupe, prin Huawei, rachetele nucleare americane

Plângerea împotriva unui autor necunoscut depusă de ONG vizează de asemenea o nejustificare a resurselor. 

TIF precizează că denunţă astfel ”sstemul de capturare a statului rus şi a bogăţiei naţionale (ruse) de către) apropiaţi ai lui Putin.

Potrivit ONG-ului - care nu face publice numele persoanelor vizate, pentru a ”evita represalii” -, sistemul elaborat ”îşi extinde ramificaţiile până în Franţa, mai ales în sectorul imobiliar, din cauza unei lipse de vigilenţă a intermediarilor”.

”Ambiţia unor măsuri de sancţionare a Rusiei şi primele anunţuri ale unor blocări se lovesc de dificultăţi de identificare a patrimoniului persoanelor sancţionate. În Franţa, la fel ca în alte părţi, urmărirea averilor oligarhilor şi apropiaţilor regimului rus bate pasul pe loc”, subliniază într-un comunicat TIF, care pune accentul asupra ”intermediarilor, numelor de faţadă, societăţilor paravan sau trusturilor în paradisuri fiscale şi judiciare”.

Citește și: FOTOREPORTAJ Kitsch la Neptun: Litoralul de altădată, prezentat de Mickey Mouse într-un car alegoric

Cu ajutorul unor surse, ”noi am putut întocmi un inventar al patrimonului imobiliar în Franţa al mai multor oligarhi şi apropiaţi ai regimului rus, identifica lanţuri de proprietăţi implementate în acest scop şi aduna o serie de indicii privind originea ilicită a resurselor care au permis achiziţionarea acestui patrimoniu”, anunţa preşedintele TIF, Patrick Lefas.

”Capitolul judiciar al «BMA» (bunuri ilicite, biens mal acquis, în franceză) ale oligarhilor ruşi se va deschide (...). Măsurile blocării (activelor) impuse” în urma Războiului rus din Ucraina ”vor fi, în unele cazuri, factori de accelerare a anchetei şi vor permite vaste măsuri de sechestrare, iar în cazul unor condamnări penale, de confiscare”, subliniază un avocat TIF, William Bourdon.

După invazia Ucrainei de către Rusia, comunitatea internaţională a întocmit o listă cu nume ale unor oligarhi ruşi, ale căror averi au fost blocate.

În Franţa, mai multe proprietăţi - vile, domenii, apartamente - au fost înregistrate - pe Coasta de Azur, în regiunea Rhône-Alpes, la Paris, dar şi în Sud-Vest.

La sfârşitul lui aprilie, Franţa a imobilizat active ruse în valoare de 23,7 milliarde de euro pe teritorul francez, inclusiv bunuri imobiliare în valoare de achiziţie de 573,6 milioane de euro.

Între aceste bunuri se află patru nave cargo, patru iahturi în valoare de 125,2 milioane de euro, şase elicoptere în valoare de peste 60 de milioane de euro şi opere de artă în valoare de şapte milioane de euro.

Cap d'Antibes, Cap Ferrat, Courchevel şi Corsica sunt de mulţi ani destinaţii prizate de miliardari ruşi, care au cauzat o creştere puternică a preţurilor prin achiziţiile pe care le-au făcut.

Potrivit unei anchete AFP difuzată în aprilie, o directoare a unei agenţii imobiliare cumpăra case ”de 50 de milioane de euro” la Cap Ferrat, între Nisa şi Monaco.

Între bunurile deţinute de către miliardari ruşi se află cabane de lux la Courchevel sau în alte staţiuni de schi, ale căror preţuri sunt de aproximativ 100 de milioane de euro.

Proprietarii se ascund în spatele unor societăţi paravan cu sediile în Bahamas sau Guernesey.

Anchetatorii suspectează folosirea unor nume de împrumut cu scopul de a-i împiedica să ajungă la adevăratul proprietar al bunului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te