ANALIZĂ Cum se mai „simte” Brexitul. Noile blocaje birocratice din ultima săptămână

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.11.2019 - 23:24

De aproape o săptămână, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se încurcă, din nou, în ițele birocrației parlamentare britanice. Newsweek România vă propune o analiză a stadiului în care se află Brexitul în prezent, după ultimele eveniment de la Londra și Bruxelles.

SHARE

UPDATE. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat pe contul său de Twitter că Uniunea Europeană le oferă liderilor de la Londra o extindere a termenului de ieșire a Marii Britanii din Blocul comunitar până pe 31 ianuarie 2020.

Citește și: Tusk anunță că UE este de acord cu amânarea ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar

-----------------------------------

Marțea trecută, Camera Comunelor a aprobat proiectul de Acord negociat de premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană, fapt văzut ca o mare victorie, având în vedere că Theresa May a eșuat în a obține un vot pozitiv.

Problema este că parlamentarii britanici au respins calendarul lui Johnson de adoptare a legislației aferente ieșirii Marii Britanii din UE în Camera Comunelor, în termen de trei zile. Altfel spus, în forma avansată de Cabinetul său. 

Respingerea calendarului înseamnă practic faptul că parlamentarii au aprobat Acordul doar de principiu,  urmând să treacă la adoptarea lui pe articole. 

Astfel, întregul Acord Brexit poate fi pus în pericol, deoarece adoptarea legislației asociate de către Parlamentul britanic poate dura cel puțin câteva luni. Acordul va ajunge în comisiile parlamentare de profil și poate suferi modificări înainte de votul final din plen. Apoi, Acordul va ajunge în Camera Lorzilor.

Aprobarea definitivă a Acordului poate avea loc doar după ce ambele Camere ale Parlamentului britanic acceptă o formă unitară. Dacă va suferi modificări substanțiale în parlamentul, Acordul Brexit riscă să nu mai fie acceptat de Uniunea Europeană

Un alt impediment pentru un Brexit rapid este faptul că Camera Comunelor a aprobat un amendament al parlamentarilor Oliver Letwin (independent) și Hilary Benn (laburist), potrivit căruia decizia finală în legătură cu Acordul Brexit să fie luată după adoptarea legislației definitive.

Problema este că Parlamentul European a anunțat, deja, că va ratifica Acordul după adoptarea sa în Camera Comunelor. 

Strategia lui Johnson

Pentru a-i împiedica pe parlamentari să întârzie foarte mult adoptarea Acordului Brexit, premierul Boris Johnson amenință că documentul va ajunge să fie dezbătut în Camera Comunelor, doar dacă parlamentarii aprobă organizarea de alegeri anticipate. Dacă nu vor vota în acest sens, premierul va forța ieșirea fără acord.

Votul referitor la declanșarea lor este programat luni, 28 octombrie. Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, cu două treimi din voturi. Boris Johnson are, deci, nevoie de voturile laburiștilor, care însă condiționează susținerea pentru alegerile anticipate de renunțarea la scenariul Brexitului fără acord. 

Uniunea Europeană, prin vocea lui Donald Tusk, a anunțat deja că este de acord cu un nou termen pentru ieșirea Marii Britanii: 31 ianuarie 2020. Inițial, un oficial european de rang înalt declarase că liderii statelor UE vor stabili o dată exactă abia după ce Parlamentul britanic va tranșa chestiunea anticipatelor. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, votul din Camera Comunelor fiind programat după anunțul lui Tusk.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te