Amiral britanic: Rusia și Occidentul sunt la „o singură greșeală” de un conflict nuclear

DE Elena Andrei | Actualizat: 29.11.2021 - 23:27
Amiralul West/foto: pa

Lumea este la „o singură greșeală” de un război nuclear total din cauza „jocurilor periculoase” ale lui Vladimir Putin în Europa de Est, avertizează un fost șef al Marinei UK.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Moscova a comasat 100.000 de soldați la granița sa cu Ucraina și îl sprijină și pe dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko în timp ce acesta „armează” migranții împotriva UE.

După ce a acuzat SUA că efectuează exerciții cu bombardiere nucleare la 20 km de granița sa, Kremlinul a anunțat că forțele sale nucleare sunt „în alertă” și și-a intensificat parteneriatul militar cu China.

Lord West a declarat că situația „este extrem de periculoasă și riscantă”, Putin jucând „în zona războiului gri – la un pas mic de un război direct”.

„În ceea ce privește ceasul nuclear, cred că suntem mai aproape de miezul nopții decât am fost vreodată din anii 1960. Și asta din cauza comportamentului prostesc al Rusiei în Europa de Est”, a spus ord West.

Ceasul nuclear – numit uneori Ceasul Apocalipsei – este un simbol care provine din 1947, ce reprezintă probabilitatea unui dezastru global.

Fostul șef al Marinei Regale, West a subliniat că o greșeală ar putea duce la un conflict nuclear între Occident și Moscova.

„Printr-un calcul greșit, lucrurile s-ar putea accelera și se poate ajunge la război fără ca nimeni să-și dorească asta. Este nevoie doar de un mic pas pentru ca cineva să facă o prostie precum folosirea unei rachete, apoi mai multe rachete și așa mai departe. Când faci jocuri prostești, lucrurile se pot întâmpla prin calcul greșit. Aceasta este îngrijorarea", a declarat Lord West, potrivit uknews.

Citește și

Miliardele Securității îi încaieră pe Iliescu și Voiculescu. Hodor: Banii ICE Dunărea, la Bancorex

ONU: 7.000 de migranți în Belarus, 2.000 la granița cu Polonia, care nu vor să se întoarcă acasă

 

Cu privire la parteneriatul Rusiei cu China, Lord West crede că, pe termen scurt, Putin este o amenințare mai mare pentru Europa decât cele două puteri nucleare la un loc.

„În acest moment, li se pare potrivit Rusiei și Chinei să lucreze împreună, dar, în realitate, Rusiei îi este frică de China și trebuie să fie atent cu acea graniță terestră uriașă cu China, cu populația sa uriașă și partea goală a Rusiei, care are tot felul de de minerale. Pentru moment, lucrează împreună pentru că văd Occidentul ca fiind ostil față de ei. Însă, Rusia și China trebuie tratate ca două amenințări separate, iar amenințarea rusă la adresa Europei este mult mai imediată decât amenințarea chineză”, a subliniat West.

„Acțiunile lui Putin împotriva Europei – și aș include otrăvirea de la Salisbury în astea – îl fac extrem de periculos”.

La începutul acestei luni, Rusia a avertizat că relațiile cu Occidentul sunt „aproape la punctul de fierbere”, pe măsură ce tensiunile cresc cu privire la migranții de la granița Polonia-Belarus.

Cu forțele NATO și ruse jucându-se de-a șoarecele și pisica, Putin a declarat pur și simplu că va distruge orice țară care îi invadează teritoriul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te