ONU: 7.000 de migranți în Belarus, 2.000 la granița cu Polonia, care nu vor să se întoarcă acasă

DE Elena Andrei | Actualizat: 29.11.2021 - 23:26
ONU: 7.000 de migranți în Belarus, 2.000 la granița cu Polonia /foto: eunews

2.000 de migranți și refugiați s-au adunat la granița Belarus-Polonia și se estimează că în jur de 7.000 se află în prezent în Belarus, a anunțat luni organizația ONU pentru migrație.

SHARE

„Prioritatea noastră este siguranța acestor migranți blocați, prevenind mai multe decese, deoarece temperaturile rămân cu mult sub zero”, a declarat Antonio Vitorino, directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

„Ne angajăm să oferim asistență umanitară și să lucrăm cu autoritățile de ambele părți ale graniței, iar cei care doresc să se întoarcă voluntar vor fi ajutați de OIM să facă acest lucru într-un mod sigur și demn”, a declarat Vitorino.

Răspunzând crizei la granița dintre Belarus și UE, OIM a subliniat că împreună cu partenerii săi și-au sporit asistența pentru migranți și refugiați, oferind ajutor umanitar la graniță și extinzând oportunitățile de returnare voluntară și alte ajutoare.

Se estimează că există 2.000 de migranți și refugiați la granița cu Polonia, predominant kurzi irakieni, sirieni, iranieni, afgani, yemeniți, camerunezi și alții, a comunicat OIM.

7.000 de migranți, refugiați în Belarus

„Numărul total de migranți și refugiați în prezent în Belarus este estimat la 7.000, doar un număr limitat până acum exprimă dorința de a se întoarce acasă în mod voluntar”, a raportat OIM.

Guvernul irakian a organizat repatrierea a peste 1.000 dintre cetățenii săi și a purtat discuții cu organizația pentru a facilita mai multe returnări voluntare.

Potrivit organizației, OIM a asistat cel puțin 44 de persoane să se întoarcă acasă în mod voluntar, iar alte 38 sunt în pregătire.

Citește și

Dictatorul Aleksandr Lukaşenko acuză Lituania că a ucis migranţi la graniță

O navă românească a salvat 244 de migranți în Marea Mediterană

 

Există îngrijorări grave din cauza condițiilor de îngheț, fiind înregistrate mai multe decese din cauza hipotermiei la granița UE cu Belarus.

Există un număr mare de femei și copii în grupul de la graniță.

OIM, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Crucea Roșie din Belarus au primit acces la migranții și refugiații de la graniță de către autoritățile din Belarus de mai multe ori în ultimele săptămâni.

Acestea au evaluat condițiile și nevoile, au distribuit ajutor umanitar și au elaborat opțiuni pentru cei care doresc să se întoarcă acasă.

Peste 8.000 de persoane, aduși cu vize de turiști de autoritățile din Belarus, au încercat să intre în UE prin granița cu Belarus în 2021, în creștere semnificativă față de doar 150 de anul trecut.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te