Amendă de 10.000 € pentru cine își montează aparat de aer condiționat. Unde se întâmplă asta?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.09.2024 - 20:54
Amendă de 10.000 € pentru cine își montează aparat de aer condiționat. Unde se întâmplă asta? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Amendă de 10.000 € pentru cine își montează aparat de aer condiționat. Unde se întâmplă asta? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Guvernul unei țări europene a adoptat o lege drastică în legătură cu aparatele de aer condiționat. Amenda se ridică la 10.000 de euro pentru cei care nu respectă regulile.

SHARE

Verile au devenit tot mai calde în Europa și cu greu se mai poate suporta canicula fără aparate de aer codiționat. Însă guvernul Croației a decis să aplice amenzi celor care își montează astfel de instalații. 

Nu sunt interzise definitiv însă cei care aleg această metodă de răcorire, trebuie să respecte unele reguli foarte stricte. 

Amendă de 10.000 € pentru cine își montează aparat de aer condiționat. Unde se întâmplă asta?

Guvernul croat a înaintat Parlamentului o propunere pentru Legea privind gestionarea și întreținerea clădirilor. Iar aceasta conține și sancțiuni pentru cei care își montează aparate de aer condiționat.

Citește și: Orașul în care vecinii te urmăresc dacă îți pui aer condiționat în casă. Te raportează la poliție

Este vorba despre cei ale căror unități de aer condiționat sunt vizibile din stradă pe fațadele clădirilor. La, fel, vor fi sancționați aspru și cei care fac modificări neautorizate în apartamente..

Amenzile ar putea ajunge până la 10.000, iar legea urmează să intre în vigoare de Anul Nou, conform Dnevnik.hr .

„Această problemă cu unitățile de aer condiționat este o problemă pentru oraș. Clădirile înalte le pot poziționa pe balcoane; nu trebuie să fie pe fațada principală”, au spus unii locatari. „Unitățile de aer condiționat sunt un rău necesar. Nu avem alt loc unde să le punem, așa că ajung pe fațade”, au susțin cei care au propus legea.

Chiar și la clădirile care au suferit renovări energetice, unele unități de aer condiționat rămân pe loc. „Clădirile noastre chiar arată dezastruos. Desigur, varietatea unităților de aer condiționat îl face și mai vizibil, dar nu este simplu. Cei care au instalat unități mai vechi ar putea fi nevoiți să înlocuiască și conductele”, a explicat reprezentantul unei  clădirii, Nedjeljko Tišljer.

Majoritatea clădirilor sunt în stare de paragină, iar legea va intra în vigoare de Anul Nou. Cu toate acestea, nu va fi aplicat retroactiv, ceea ce înseamnă că rezidenții sau antreprenorii care nu respectă regulile ar putea primi amenzi usturătoare.

„Oricine care instalează o unitate de aer condiționat pe o fațadă vizibilă din stradă poate fi expus amenzilor cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro, în timp ce coproprietarul clădirii ar putea fi amendat între 1.000 și 5.000 de euro”, a declarat Željko Uhlir, secretar de stat la Ministerul Constructii.

Pe lângă unitățile de aer condiționat, noul Act privind managementul clădirilor abordează și modificările ulterioare, cum ar fi închiderea balcoanelor sau loggiilor. „Avem câțiva locuitori care și-au închis loggiile și le-au legalizat, dar sunt și mulți care au făcut-o fără autorizație”, a spus un alt reprezentant al unei clădiri.

Citește și: Opriți imediat aparatul de aer condiționat dacă a fost instalat astfel. Este pericol de incendiu

„Nu contează dacă este Split sau Karlovac. A trecut prea mult timp fără o gestionare adecvată a clădirii. Nu numai că orașele noastre par neatractive, dar și relațiile dintre coproprietari sunt tensionate, iar regulile sunt neclare”, a adăugat Uhlir.

Pe lângă inspectori, gardienii comunității locale vor fi, de asemenea, responsabili pentru executarea ordinii.

„Aceste aparate de aer condiționat sunt încă în curs de instalare pe fațade. Chiar și comercianții care ar trebui să-și avertizeze clienții nu o fac; ei merg înainte și le instalează. Până acum, nu am auzit de cineva amendat pentru asta”, a spus reprezentantul clădirii, conform  Croatiaweek.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te