Ambasadorul SUA la UE acuză: Trump l-a constrâns pe Zelenski

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.11.2019 - 08:19
Gordon Sonland, ambasadorul SUA la UE

Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a admis că i-a spus omologului său ucrainean că Donaald Trump nu va debloca ajutorul militar de aproape 400 de milioane de dolari, dacă Ucraina nu va începe investigaţiile împotriva lui Joe și Hunter Biden, informează CNBC.

SHARE

Gordon Sondland și-a schimbat, astfel, declaraţia iniţială dată în cadrul cadrul anchetei Camerei Reprezentanţilor pentru demiterea preşedintelui Donald Trump.

El a revenit asupra depoziției, invocând faptul că declaraţiile unor foști și actuali ai administraţiei l-au făcut ”să îşi reîmprospăteze amintirile”. 

”Am spus că reluarea ajutorului american este improbabilă până când Ucraina nu va face o declaraţie anticorupţie publică despre care am discutat pe parcursul mai multor săptămâni”, a spus Sondland. 

Declarația sa a fost consemnată într-un document întocmit de trei comisii din Camera Reprezentanţilor care efectuează investigaţia pentru demiterea preşedintelui SUA. 

Ambasadorul SUA i-a spus oficialului ucrainean că, dacă țara sa doreşte ajutorul militar american, atunci noul preşedinte Volodimir Zelenski trebuie să facă o declaraţie publică referitoare la investigarea familiei Biden în legătură cu afacerile din Ucraina, care să-i aducă beneficii politice lui Trump.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe nu a răspuns imediat solicitării CNBC de a răspunde la noile dezvăluiri făcute de Sondland.

În declaraţia originală din octombrie, Sondland a precizat că este clar că Administraţia Trump a condiţionat o vizită la Casa Albă a lui Zelenski de declanșarea anchetei anticorupție.

Investigația urma să vizeze compania ucraineană, Burisma, din al cărei consiliu de administraţie a făcut parte fiul lui Joe Biden, Hunter, precum și amestecul Ucrainei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Investigaţia din Camera Reprezentanților cercetează dacă Donald Trump a abuzat de funcţia sa pentru a presa Ucraina să îl investigheze pe rivalul său politic, fostul vicepreședinte Joe Biden, și dacă aceste acţiuni sunt ”delicte şi ilegalităţi”, care justifică procedura de destituire şi posibila înlăturare din funcţie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.