Potrivit acesteia, contractele oferite cetățenilor ruși la Ambasada SUA pot fi privite ca o formă de recrutare a spionilor.
„Oamenii angajați acolo sub contract încep de fapt să lucreze pentru noua lor țară. Iar statutul pe care îl vor primi în țara respectivă depinde de cât de bine își fac treaba", a declarat Zaharova.
Cât privește Cehia, decizia de la Praga de a expulza 18 diplomați ruși va implica un total de 62 de persoane, numărând și membrii familiilor, dintre care 28 sunt copii, a spus Maria Zaharova.
Citește și
Unitatea de criminali GRU 29155, implicată și în explozia depozitului de arme din Cehia
18 „diplomaţi” ruşi, expulzați din Cehia pentru implicare într-o explozie la un depozit de muniții
„Aceasta este într-adevăr o poveste fără precedent. Au anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși. Dar nu e vorba de doar 18 ruși. Mai degrabă 62 de ruși trebuie să părăsească Republica Cehă, deoarece există membri ai familiilor, dintre care 28 copii”, a lămurit ea.
Zaharova a criticat decizia care nu a luat în considerare restricțiile impuse de pandemie, ceea ce îngreunează repatrierea diplomaților și familiilor acestora.
Însă și Moscova va avea probleme cu repatrierea a 20 de diplomați cehi și ai familiilor acestora, măsură luată ca răspuns la expulzarea diplomaților ruși, despre care premierul ceh, Andrej Babis, și ministrul de Externe interimar, Jan Hamacek, au declarat că sunt agenți SVR și GRU implicați în exploziile de la Vrbetice.
NATO sprijină ancheta cehă a „activităților maligne” ale Rusiei.
„Aceasta urmează un model de comportament periculos al Rusiei. Ne exprimăm simpatia față de rudele victimelor exploziei de la Vrbetice. Cei responsabili trebuie aduși în fața justiției", a spus oficialul NATO.