Unitatea de criminali GRU 29155, implicată și în explozia depozitului de arme din Cehia

DE Adina Mutăr | 18.04.2021 - 15:02
Agenții GRU implicați în tentativa de asasinat cu Noviciok/Foto: counterterrorism.uk

Poliția cehă este în căutarea a doi bărbați care aveau pașapoarte inclusiv rusești și moldovenești, cunoscuți că au intrat în Marea Britanie, unde au fost implicați în otrăvirea cu Noviciok a lui Serghei Skripal, ca Alexander Petrov și Ruslan Boșirov.

SHARE

Aceste nume au fost folosite de procurorii britanici pentru a-i acuza pe cei doi agenți GRU din unitatea 29155 - implicată în asasinarea unor indezirabili în Europa - în otrăvirea cu Noviciok a fostului ofițer GRU Serghei Skripal, în Marea Britanie.

Doi ofițeri GRU foarte ocupați

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, a declarat premierul Andrej Babis într-o scurtă intervenţie televizată, potrivit Telegraph.md.

Poliția cehă transmite că este în căutarea agenților GRU Alexander Petrov și Ruslan Boșirov. Aceștia susțin că Petrov s-a aflat în Cehia inclusiv în baza unui pașaport moldovenesc, emis pe numele Nicolai Popa, iar Boșirov deținea și un pașaport eliberat de către autoritățile din Tadjikistan, emis pe numele Ruslan Tabarov.

Citește și

18 „diplomaţi” ruşi, expulzați din Cehia pentru implicare într-o explozie la un depozit de muniții

Rusia a înființat un centru de criză pentru repatrierea „turiștilor” din Turcia

 

„Persoanele au folosit cel puțin două identități, când s-au identificat prima dată cu două pașapoarte rusești ca Alexander PETROV, n. 13 iulie 1979 și Ruslan BOȘIROV, n. 12 aprilie 1978, ulterior printr-un pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolai POPA, născut 18 iulie 1979 și un pașaport din Tadjikistan eliberat pe numele Ruslan TABAROV, născut 23 octombrie 1975“, menționează Poliția cehă în comunicatul oficial.


Telegraph.md: „Menționăm că în perioada 2013-2014, când agenții GRU ar fi putut obține cel puțin un pașaport moldovenesc, așa cum indică autoritățile cehe, Republica Moldova era guvernată de Nicolae Timofti și Executivul format de PLDM-PDM-PLR și condus de liberal-democratul Iurie Leancă. Atunci pașapoartele erau eliberate de către IS “Registru”, instituție administrată de către democratul Serghei Railean (2011-2017)”.

Kremlinul amenință Praga: „Știți ce urmează”


Praga este conștientă „ce urmează după astfel de trucuri”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerul de Externe rus, Maria Zaharova, potrivit TASS.

„Praga cunoaște consecințele ce vor urma expulzării a 18 diplomați ruși din Republica Cehă, este foarte conștientă de ceea ce urmează unor astfel de trucuri”, a declarat Zaharova, ceea ce analiștii militari cehi consideră a fi o amenințare cu referire la invazia din august 1968, limbajul neffind cel diplomatic, de „răspuns în reciprocitate”.

„Ministerul ceh de Externe a anunțat că a informat aliații NATO și Uniunea Europeană despre implicarea Rusiei în explozia unui depozit de muniție din 2014 și va discuta problema în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, luni” a scris duminică ministrul de Externe, Jan Hamacek, pe Twitter.

Republica Cehă a expulzat 18 angajați ai Ambasadei Rusiei, „ofițeri de informații ruși”. versiune.

Hamacek era programat să vină la Moscova într-o vizită de lucru luni, 19 aprilie, dar a anulat-o, motivând că nu poate merge pentru că trebuie să participe luni la ședința Guvernului.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.