Alexander Vinnik, expert rus condamnat pentru spălare de bani în Franța, predat SUA de către Grecia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.08.2022 - 08:34
Alexander Vinnik / Foto: Profimedia

Grecia a extrădat în Statele Unite un expert rus în informatică şi criptomonede condamnat pentru spălare de bani în Franţa, la câteva ore după eliberarea sa din închisoare, a anunţat avocata sa.

SHARE

Alexander Vinnik "a fost urcat la bordul unui avion privat cu destinaţia Statele Unite" fără a avea permisiunea să solicite azil în Grecia, a declarat avocata sa, Zoe Konstantopoulou.

Vinnik, 43 de ani, a fost predat Greciei de autorităţile franceze joi după-amiază, la doar câteva săptămâni după condamnarea sa definitivă la Paris la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani de către Curtea de Casaţie, cea mai înaltă autoritate judiciară franceză, a precizat în Franţa o sursă apropiată cazului, relatează Agerpres, citând AFP.

Citește și: Primului model Toyota 100% electric îi cad roțile. Producătorul se oferă să răscumpere mașinile

Tată a doi copii, Alexander Vinnik a stat doi ani în închisoare în Franţa, după ce a fost extrădat de Grecia. El fusese arestat în iulie 2017 într-o staţiune din Halkidiki (nord), iar Grecia a hotărât să-l predea Franţei, în timp ce Rusia şi Statele Unite solicitau extrădarea lui.

Ajuns în Statele Unite, el a fost prezentat vineri unui judecător federal din San Francisco, a anunţat într-un comunicat Departamentul american de Justiţie.

El este vizat de 21 de capete de acuzare, printre care furt de identitate, complicitate la trafic de droguri şi spălare de bani.

Alexander Vinnik, acuzat că a administrat BTC-e, o platformă criminală de schimb de criptomonede care a spălat peste patru miliarde de dolari

Procurorii îl acuză pe Alexander Vinnik "că a administrat BTC-e, o platformă criminală de schimb de criptomonede care a spălat peste patru miliarde de dolari venituri din infracţiuni".

Acest instrument a "facilitat tranzacţii pentru infractori cibernetici din întreaga lume", "permiţând utilizatorilor săi să facă schimb de bitcoin cu un nivel ridicat de anonimat", a precizat justiţia americană.

Citește și: Festivalul Vitezei de la Goodwood. Inovațiile trecutului, prezentului și viitorului

În Rusia, în schimb, este acuzat doar de fraudă pentru o sumă de 9.500 de euro.

Rusia este "indignată de acţiunile neprietenoase ale Greciei care, sub presiunea Statelor Unite", l-a extrădat pe Alexander Vinnik către "justiţia punitivă americană", a reacţionat vineri seară Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

"În pofida unei cereri oficiale din partea Ambasadei Rusiei la Atena, niciun angajat consular, nici avocata şi interpretul său nu au avut voie să-l vadă", se arată în comunicat.

"Diplomaţii ruşi vor face tot posibilul pentru a-i apăra drepturile şi interesele legitime", a subliniat documentul, citat de AFP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.