Alertă maximă în Atlantic și Mediterană. Rusia și-a plasat submarinele nucleare în coasta SUA și UE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.03.2023 - 18:38
Alertă maximă în Atlantic și Mediterana. Rusia și-a plasat submarinele nucleare în coasta SUA și UE - Foto: Profimedia Images

Alertă maximă în Atlantic și Mediterana. Observatorii militari din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la activitatea crescută a flotei de submarine rusești aflate în largul coastelor americane din Atlantic și în Mediterană.

SHARE

De-a lungul războiului, care a început când Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut, a avut loc o acumulare a forțelor marinei rusești în Marea Neagră.

De asemenea, a existat o prezență din ce în ce mai mare a submarinelor rusești în largul coastelor americane și în Marea Mediterană, potrivit oficialilor.

Alertă maximă în Atlantic și Mediterana. Rusia și-a plasat submarinele nucleare în coasta SUA și UE

Există indicii că "submarine cu propulsie nucleară au fost desfășurate în largul coastelor Statelor Unite și în Mediterana și în alte părți de la periferia Europei", a declarat Michael Peterson, directorul Institutului de Studii Maritime din Rusia (RMSI), care efectuează cercetări privind problemele militare și economice rusești legate de oceanele lumii.

Acest lucru "reflectă desfășurările de submarine de tip sovietic din timpul Războiului Rece", a spus el.

În octombrie anul trecut, generalul american Glen VanHerck, șeful Comandamentului Nordic al SUA și al NORAD, a avertizat cu privire la prezența tot mai mare a submarinelor cu propulsie nucleară din clasa Severodvinsk în largul coastelor americane. El a caracterizat Rusia ca fiind principala amenințare la adresa țării în acest moment.

Citește și: Războiul lui Serghei Șoigu cu Grupul Wagner s-a soldat cu 20.000 de mercenari ruși morți

"Tocmai au mutat submarine, primul lor [submarin Severodvinsk] în Pacific", a declarat VanHerck la Conferința Asociației Armatei SUA. "Un altul (Severodvinsk) se află în Mediterană chiar acum și un altul care este în drum spre Atlantic. Aceasta va fi o amenințare persistentă, apropiată, capabilă să transporte un număr semnificativ de rachete de croazieră de atac terestru care pot amenința patria noastră".

Foto: Profimedia Images 

Cu o lună mai devreme, HI Sutton, analist OSINT și analist naval, a declarat că a avut loc o consolidare a forțelor marinei rusești în Marea Mediterană.

Citește și: Rabla 2023: Cum îți poți lua mașină nouă, cu motor termic, cu până la 3.500 € reducere de la stat

În 2021, VanHerck a descris submarinele ca fiind "la egalitate cu" submarinele Statelor Unite în ceea ce privește silențiozitatea.

În februarie 2020, viceamiralul marinei americane Andrew "Woody" Lewis a declarat pentru Institutul Naval al SUA și pentru think tank-ul Center for Strategic and International Studies că prezența tot mai mare a activității submarinelor rusești în Oceanul Atlantic înseamnă că serviciul său nu mai consideră coasta de est ca fiind o zonă "necontestată" sau un "refugiu sigur" automat pentru navele sale.

Foto: Profimedia Images 

"Am văzut un număr din ce în ce mai mare de submarine rusești desfășurate în Atlantic, iar aceste submarine sunt mai capabile ca niciodată, desfășurându-se pentru perioade mai lungi de timp, cu sisteme de armament mai letale", a declarat Lewis la acea vreme. "Marinarii noștri au mentalitatea că nu mai sunt de necontestat și să se aștepte să opereze alături de concurenții noștri în fiecare misiune."

Câte submarine nucleare au Statele Unite?

Marina americană trece, de asemenea, printr-o campanie de modernizare. Aceasta are un total de 64 de submarine în flota sa, inclusiv 50 de submarine de atac cu propulsie nucleară, care au sarcina de a angaja și distruge navele inamice, de a sprijini operațiunile de pe uscat și grupurile de portavioane și de a efectua supraveghere, potrivit organizației non-profit Nuclear Threat Initiative.

Foto: Profimedia Images 

Statele Unite au început să construiască cel mai mare și mai avansat submarin nuclear cu rachete balistice (SSBN) din clasa Columbia în iunie 2022.

Trei dintre cele mai puternice submarine de atac ale țării ar fi fost desfășurate de Marina SUA în iulie 2021.

Iar în octombrie 2022, Marina americană a desfășurat cel mai invizibil submarin american în Marea Arabiei, SSBN din clasa Ohio.

Fostul submarinist Tom Shugart, membru senior adjunct la Center for a New American Security, a declarat că desfășurarea acestuia ar putea fi "pentru a arăta oricui trebuie să i se reamintească faptul că SUA este dispusă și capabilă să trimită SSBN-uri în aproape orice zonă oceanică pe care o alege, fără a fi detectată".

Scara exactă a activității submarine subacvatice a Rusiei rămâne neclară, deși Peterson a spus că a existat o creștere clară în ultimii 20 de ani.

Cu toate acestea, Peterson a precizat că el crede că va exista o "slăbiciune" pentru marina rusă cel puțin în următorii trei până la cinci ani, din cauza războiului lui Putin în Ucraina.

Foto: Profimedia Images 

"Marina rusă rămâne fără muniții, cred că este clar. Campania lor împotriva țintelor de infrastructură strategică a încetinit. Nu mai trag la fel de frecvent și cred că acesta este un indiciu că au rămas fără arme sau sunt în criză de aprovizionare", a declarat el pentru Newsweek.

El a adăugat: "Așa că aceasta va fi o slăbiciune în următorii ani, până când conflictul se va încheia, iar Marina va putea să se reconstituie".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te